ŠTA ĆE URADITI MOSKVA? Dva su moguća odgovora Rusije na zaplenu imovine u EU

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 23:20

ŠEF diplomatije EU Žozep Borelj 22. jula je saopštio da će Evropska komisija dobiti prvu tranšu od prihoda od ruske imovine blokirane u zemljama EU početkom avgusta.

ШТА ЋЕ УРАДИТИ МОСКВА? Два су могућа одговора Русије на заплену имовине у ЕУ

Foto: Piksabej

Prva tranša od 1,4 milijarde evra namenjena je kupovini granata i PVO sredstava za Ukrajinu. Rusija ističe da je to kršenje međunarodnog prava i da će uzvratiti na ove postupke.

Ovaj potez evropskih vlasti mogao bi da ima različite posledice.

Evropska unija je odluku o predaji prihoda od ruske imovine Ukrajini donela maja ove godine kada je odlučeno da će Kijev dva puta godišnje dobijati sredstva od neto prihoda od zamrznute ruske imovine.

Već je poznat način prenosa prve tranše Kijevu: depozitori će usmeriti prihod u Evropski fond za mir, a odatle će se rasporediti za finansiranje isporuka municije, PVO sredstava, kao i za podršku proizvodnje oružja za Ukrajinu.

Transfer novca biće izvršen početkom avgusta. Pored toga, objavljeno je da će ambasadori EU razmotriti mogućnost neograničene imobilizacije, odnosno neograničenog produženja sankcija protiv ruske imovine.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Kanada zamrzle su rusku suverenu imovinu ukupne vrednosti oko 300 milijardi dolara. Oko 4-5 milijardi evra je pod jurisdikcijom SAD, a najveći deo je u Evropi, kod belgijskog depozitorijuma „Euroklir”. Posebno, zapadne zemlje su blokirale imovinu ruskih fizičkih lica koja se nalaze na sankcionim spiskovima.

Sama ruska imovina na Zapadu ostaje neprikosnovena i zapadne zemlje ne mogu da promene pravo vlasništva koje se odnosi na njih.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NAPUSTITE EU I NATO: Poljski predlog Mađarskoj