NIJE U REDU DRŽATI KULTURNE RELIKVIJE OPLJAČKANE U SOPSTVENOJ ZEMLJI: Japansko civilno društvo zahteva od vlade da vrati kineske statue

Jovana Švedić

29. 07. 2024. u 09:17

CIVILNO društvo u Japanu održalo je u sredu skup u Japanu kako bi pozvalo vladu da vrati kineske relikvije koje su ukrali japanski vojnici iz Drugog svetskog rata.

НИЈЕ У РЕДУ ДРЖАТИ КУЛТУРНЕ РЕЛИКВИЈЕ ОПЉАЧКАНЕ У СОПСТВЕНОЈ ЗЕМЉИ: Јапанско цивилно друштво захтева од владе да врати кинеске статуе

Foto Pixabay free images

Takakage Fujita, kopredstavnik grupe koja ima za cilj da promoviše povratak kineskih kulturnih dobara, rekao je da mnoge razvijene zemlje koje su napale druge zemlje i pljačkale kulturne relikvije u prošlosti postepeno vraćaju opljačkane kulturne relikvije.

- Prvi korak ka pomirenju je ispravljanje grešaka iz prošlosti i nije u redu držati kulturne relikvije opljačkane u sopstvenoj zemlji kao nešto što se podrazumeva. Nespremnost japanske vlade da vrati kulturne relikvije opljačkane u prošlosti pokazuje da njena refleksija o ratu još uvek nije dovoljna. Nadam se da Japan može da razmišlja o svojoj prošlosti iz dna svog srca i da promeni svoju sadašnju praksu. To je i razlog zašto smo započeli ovu kampanju - rekao je Fudžita.

Prema grupi, Univerzitetski muzej u Tokiju sakupio je i delimično izložio kulturne relikvije prefekture Šangdžing Longkuan u Kraljevini Bohaj tokom dinastije Tang.

Grupa zahteva od Univerziteta u Tokiju da obelodani sve kulturne relikvije koje su dobijene na neprikladan način i prikupljene do danas, uključujući i one gore navedene, i da otkriju njihove izvore.

Mitingu je tog dana prisustvovalo oko 50 ljudi iz celog Japana.

- Zaista želim da znam o situaciji u kojoj tokijski univerzitet poseduje kineske kulturne relikvije. Posle slušanja današnjeg govora, mislim da moramo ozbiljno da razumemo istoriju i vratimo kulturne relikvije - rekao je student Univerziteta u Tokiju za Sinhuu.

Osnivačka svrha građanske grupe je da podstakne Japan da vrati kineske kulturne relikvije, postigne „istorijsko pomirenje“ između dve zemlje i dalje promoviše razvoj bilateralnih odnosa.

Ove godine, grupa će nastaviti da insistira na tome da japanska vlada vrati kineske kulturne relikvije, kao što su dva kineska kamena lava ispred svetilišta Jasukuni i kineski kameni lavovi u Memorijalnoj dvorani Jamagata Artomo.

BONUS VIDEO:

ODRŽAVANjE ŽELEZNICE U JAPANU: Humanoidni robot za održavanje linija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama