PISMO MAKRONA KRALJU MUHAMEDU VI: Francuska priznala suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom

Tanjug

30. 07. 2024. u 11:14

FRANCUSKA je priznala suverenitet Maroka nad spornom Zapadnom Saharom, promenivši decenijama staru poziciju i dodajući se na listu zemalja koje podržavaju Maroko.

ПИСМО МАКРОНА КРАЉУ МУХАМЕДУ VI: Француска признала суверенитет Марока над Западном Сахаром

Foto: Profimedia

- Sadašnjost i budućnost Zapadne Sahare spadaju u okvir marokanskog suvereniteta. Francuska namerava da deluje dosledno sa ovom pozicijom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou - napisao je Makron u pismu kralju Muhamedu VI, prenosi AP.

Maroko Zapadnu Saharu smatra sastavnim delom svoje teritorije i decenijama faktički kontroliše veći deo tog regiona, ali većina zemalja i Ujedinjene nacije takav stav Maroka ne prihvataju.

Odlazak Francuske sa svoje "istorijske pozicije je velika pobeda Maroka", navedeno je.

Spor oko Zapadne Sahare počeo je 1975. godine kada se Španija, čija je to bila kolonija, povukla s te teritorije i prepustila je neizvesnoj budućnosti.

Nakon odlaska Španije, hiljade Marokanaca ušlo je u Zapadnu Saharu kako bi potvrdilo marokanski suverenitet nad tom teritorijom.

To je izazvalo otpor Saharske Arapske Demokratske Republike i njenog vojnog krila, Fronta Polisario. Oni su tvrdili da su legitimni predstavnici autohtonog naroda Zapadne Sahare i tražili su punu nezavisnost.

BONUS VIDEO: PROSLAVA RATNE MORNARICE: Vladimir Putin prisustvovao glavnoj paradi u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!