BUKTE POŽARI KOD ZADRA: Lakše povređen jedan vatrogasac prilikom gašenja požara u Skradinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 20:51

U AKCIJI gašenja požara kod Skradina u Hrvatskoj jedan vatrogasac je lakše povređen, jedno vatrogasno vozilo se prevrnulo, ali posada je prošla bez povreda.

БУКТЕ ПОЖАРИ КОД ЗАДРА: Лакше повређен један ватрогасац приликом гашења пожара у Скрадину

Foto: Profimedia

Požar kod Skradina i dalje bukt, rekao je Darko Dukić, komandir Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

-Vetar menja smer, što je najveći problem. Na terenu je 121 vatrogasac i 46 vozila. Najveći problem je područje od mesta Rupe prema Plastovu, kroz kanjone, gde nemamo komunikaciju. Između Ićeva i Bratiškovaca imamo 500-600 metara vatrene linije kroz borovu šumu. Vetar je jak i stalno menja smer. Najviše se bojimo dela od Rupa prema Plastovu, Dubravice do Nacionalnog parka Krka, rekao je on.

Na mestu požara pronađene su napuštene eksplozivne naprave iz rata 90-ih.

-Policija radi na uklanjanju. Pozivam građane da ne bacaju takve stvari u prirodu, jer požar može izazvati eksplozije. Na svu sreću, danas je prošlo bez povreda, istakao je on i dodao da nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali je pozvao meštane da budu uz svoje kuće i prate situaciju u dvorištima.

-Približava se noć, vazdušne snage će morati da se povuku, ali vetar ne jenjava, što znači da će vatrogasci imati dugu i besanu noć, rekao je Dukić.

Dva odvojena požara izbila su danas oko 14 sati na području ravnokotarskog sela Smokovića, u blizini Zadra, a uskoro su se spojila u jedan. Požar se nalazi na području kod aerodroma "Zemunik".

Požar se proširio i na prostor kasarne u Zemuniku, ali je situacija pod kontrolom, objavilo je hrvatsko Ministarstvo obrane (MORH).

Odmah se pristupilo gašenju, angažovani su protivpožarni avioni, osoblje je u stanju pripravnosti i situacija je pod kontrolom, objavio je Ministartstvo odbrane Hrvatske (MORH) na Tviteru, prenosi Indeks.

Na gašenju požara u prostoru kasarne "Pukovnik Mirko Vukušić" angažovani su jedan kanader Cl 415 i četiri er-traktora AT802.

Kako je ranije saopšteno, za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja, otvorena je Osnovna škola Skradin gde će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, saopštio je Grad Skradin.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!