PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Treslo se više od 100 puta za samo nedelju dana (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

31. 07. 2024. u 15:59

ZVANIČNICI oblasti Skari na zapadu Teksasa proglasili su vanredno stanje nakon što je njihov regon pogodilo čak 103 zemljotresa za samo nedelju dana.

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Тресло се више од 100 пута за само недељу дана (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Kako je preneo "USA Today", prvi potres se dogodio 22. jula i bio je snage 4,9 stepeni po Rihterovoj skali. Iako je bio umeren, ovaj zemljotres je pričinio manju materijalnu štetu na prodavnicama i kućama.

Zgrade u oblasti mogu da izdrže nekoliko zemljotresa ali kumulativni potresi i efekti koje oni slabiji ostavljaju mogu da izazovu veliku brigu".

Zgrada se prilično dobro prodrmala", rekao je sudija Den Hiks, nakon potresa u petak koji je imao pet stepeni po Rihterovoj skali, a koji se dogodio u petak.

Trofeji su popadali sa zida, dok su fotografije u ramovima pale sa stola.

Od ukupno 103 potresa njih 12 je bilo magnitude preko tri stepena Rihterove skale. To je potvrdio Džastin Bubenštajn, geofizičar iz Kalifornije.

- Zemljotresi u Teksasu nisu tako česti i država nije seizmički aktivna kao neki drugi delovi Sjedinjenih Država. Zbog toga je 99 odsto sigurno da su ovi potresi povezani sa lokalnim naftnim poljima. Sa sigurnoću možemo da kažemo da su zemljotresi povezani sa vađenjem nafte i gasa - rekao je Rubenštajn.

Stučnjaci ističu da su kompanije od skoro dobile dozvolu da buše horizontalno umesto vertikalno u potrazi za naftom ili gasom i da to delom dovodi do potresa.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!