STIŽE DŽIGERICA IZ EPRUVETE? Italijani zabrinuti jer će se uskoro, po direktivi Brisela, prodavati i jesti meso kultivisano u laboratorijama

Milica Ostojić Specijalno za Novosti Rim

01. 08. 2024. u 11:42

ALARM zvoni za uzbunu u Italiji, pošto je francuski "Gurmej" predstavio evropskim regulatornim organima zahtev za vrhunski specijalitet "foa gra", odnosno za kultivisanu guščiju džigericu. U novembru 2023. godine Italija je bila prva zemlja EU koja je donela Zakon o zabrani proizvodnje, marketingu mesa uzgojenog u laboratoriji replikovanjem matičnih ćelija uzetih od životinja, kao i prometu, bez obzira na tadašnje rigorozne procene o zakonu od strane EU. Ako bi Brisel sada usvojio zahtev francuske firme, Italija bi rizikovala da bude optužena za "nepoštovanje jedinstvenog evropskog tržišta".

СТИЖЕ ЏИГЕРИЦА ИЗ ЕПРУВЕТЕ? Италијани забринути јер ће се ускоро, по директиви Брисела, продавати и јести месо култивисано у лабораторијама

Prvi burgeri uzgojeni su u laboratoriji pre desetak godina, Foto AP

Ako bi "Gurmej" dobio dozvolu da njegov proizvod napravljen od sintetičkog mesa, u ovim slučaju od masne jetre guske, ili patke, može da se prodaje u svih 27 zemalja članica EU, to uključuje, očigledno, i Italiju. Tako bi skupi "foa gra" bio zamenjen jeftinim i, ujedno prvim, proizvodom napravljenim u laboratoriji koji stiže u evropske samoposluge. Italijani se sad teše da će i tada originalni francuski proizvod ostati i dalje na tržištu.

Podnošenjem zahteva francuske kompanije Briselu, očigledno je da se otvara novi evropski front sa uzgojem mesa. To je prva kompanija u istoriji koja je zvanično zatražila dozvolu, kako od EU, tako i od zdravstvenih i prehrambenih vlasti, za stavljanje u promet kultivisane hrane u Singapuru, SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, jer su to oduvek bili favoriti za kultivaciju.

Sada pitanje preuzima Evropska komisija, prva na spisku nadležnosti za pitanje nove hrane, a potom Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA). Proces traje oko godinu i po dana.

Pošto Evropska komisija proglasi zahtev validnim, EFSA ima zadatak da izvrši procenu bezbednosti u roku od devet meseci na osnovu studija, podataka i informacija sadržanih u zahtevu i dostupnih u naučnoj literaturi. Posle tog odobrenja Evropska komisija i sve države članice odlučuju, obično u roku od sedam meseci, da li će izdati dozvolu za promet nove hrane i uslove za njenu upotrebu, kao i etiketiranje.

Danas u Evropi postoji pedesetak nezavisnih kompanija koje se bave uzgojem takvog mesa. Brojne zemlje kao što su Španija, Nemačka, Holandija, napravile su značajna ulaganja, kako u istraživanje i razvoj, tako i u projekte koji direktno uključuju uzgajivače, univerzitete i istraživačke institute.

Prvo probaju kuce i mace

Pre nekoliko dana Britanska agencija za standarde Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja, odobrila je kultivisano pileće meso britanskog "Metlija" namenjeno kućnim ljubimcima. U roku od tri godine proizvodnja bi trebalo da dostigne obim dovoljan da omogući masovno lansiranje te hrane, pa će engleske kuce i mace prve okusiti meso iz laboratorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!