KINA OŠTRO ODGOVORILA NEMAČKOJ: Neosnovane optužbe i antikineska propaganda

Tanjug

01. 08. 2024. u 12:55

KINESKA ambasada u Berlinu danas je navode Nemačke da Peking stoji iza sajber napada na nemačku kartografsku agenciju 2021. odbacila kao neosnovane, optužujući je za ''antikinesku političku manipulaciju“.

КИНА ОШТРО ОДГОВОРИЛА НЕМАЧКОЈ: Неосноване оптужбе и антикинеска пропаганда

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nemačka je u sredu navela da Kina stoji iza sajber napada na saveznu agenciju 2021. u svrhu špijunaže i pozvala je ambasadora Kine u Berlinu kako bi uložila žalbu, prenosi Rojters.

- Nemačka je javno iznela neosnovane optužbe protiv Kine na osnovu takozvanog sajber upada u nemačku saveznu kancelariju za mapiranje, što je Kina odlučno odbacila i podnela zvanične izjave nemačkoj strani - navodi se u saopštenju kineske ambasade u sredu.    

Ambasada je takođe pozvala Nemačku da obustavi navodnu antikinesku propaganda pod izgovorom sajber bezbednosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke saopštilo je u sredu da je vlada mogla da pripiše odgovornost za sajber napad kineskim državnim akterima na osnovu informacija svojih obaveštajnih službi.    

Kina je više puta negirala sve takve optužbe uz tvrdnje da je takođe bila žrtva sajber napada.

- Kina se odlučno suprotstavlja i suzbija sve oblike hakerskih napada i ne dozvoljava bilo kojoj zemlji ili pojedincu da se upušta u sajber napade i druge nezakonite aktivnosti na teritoriji Kine ili koristeći kinesku infrastrukturu - dodaje se u saopštenju kineske ambasade.

SAD, Britanija, Holandija, Filipini i Kanada su prethodno izneli slične optužbe protiv Kine, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!