AMERIČKI MEDIJI: Hanije ubijen sofisticiranom bombom podmetnutom u njegovom hostelu pre dva meseca

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 20:00 >> 20:06

LIDER Hamasa Ismail Hanije ubijen je ove nedelje sofisticiranom bombom na daljinsko upravljanje prokrijumčarenom u pansion u kojem je boravio u Teheranu, a ne projektilom kako se naširoko izveštava, otkrio je Njujork tajms.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Ханије убијен софистицираном бомбом подметнутом у његовом хостелу пре два месеца

Foto Tanjug/AP/Vahid Salemi

Prema izveštaju, koji se poziva na sedam bliskoistočnih zvaničnika, uključujući dvojicu Iranaca i jednog američkog zvaničnika, eksplozivna naprava je prokrijumčarena u zgradu Islamske revolucionarne garde u Teheranu pre oko dva meseca.

Iranski zvaničnici, koji su članovi IRGC-a, kažu da je preciznost udara podsećala na daljinski upravljanu napravu kojim je Mosadov tim ubio vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha 2020. godine.

Eksplozija je potresla zgradu, razbila nekoliko prozora i prouzrokovala delimično urušavanje spoljnog zida, saopštila su dva zvaničnika Iranske revolucionarne garde obaveštena o incidentu. Ta šteta je takođe bila evidentna na fotografiji zgrade koju je podelio Njujork Tajms.

Hanija, koji je bio na čelu Hamasove političke kancelarije u Kataru, boravio je u pansionu nekoliko puta tokom posete Teheranu, prema zvaničnicima Bliskog istoka. Svi zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi podelili osetljive detalje o ubistvu.

Iranski zvaničnici i Hamas rekli su da je Izrael odgovoran za ubistvo, procenu koju deli nekoliko američkih zvaničnika koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Ubistvo je izazvalo strah od novog talasa nasilja na Bliskom istoku i poremetilo tekuće pregovore o okončanju rata u Gazi. Hanija je bio glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre.

Izrael nije javno preuzeo odgovornost za ubistvo, ali su izraelski obaveštajni zvaničnici ubrzo nakon toga obavestili Sjedinjene Države i druge zapadne vlade o detaljima operacije, prema petoro bliskoistočnih zvaničnika.

KO JE NOVI LIDER HAMASA - KALED MAŠAL VEROVATNI NASLEDNIK

Haled Mešal, koji je već preživeo pokušaj izraelskog atentata, veruje se da je novi lider Hamasa, prenosi Rojters.

Izvori Hamasa su rekli da se očekuje da će Mašal biti izabran za lidera organizacije da zameni Ismaila Hanije, koji je ubijen u Iranu rano u sredu.

Visoki zvaničnik Hamasa Kalil al Haja, koji odseda u Kataru i koji je vodio Hamasove pregovarače u indirektnim pregovorima o sporazumu o taocima sa Izraelom, takođe je bio mogućnost za rukovodstvo jer je on favorit Irana i njegovih saveznika u toj oblasti.

Mašal je postao poznat širom sveta 1997. godine nakon što su mu izraelski agenti ubrizgali otrov u neuspešnom pokušaju atentata na ulici ispred njegove kancelarije u glavnom gradu Jordana, Amanu.

Mašal (68) je postao Hamasov politički lider u egzilu godinu dana pre nego što je Izrael pokušao da ga eliminiše, što mu je omogućilo da predstavlja palestinsku islamističku grupu na sastancima sa stranim vladama širom sveta, neometano od strane tvrdolinijaša, izraelskih ograničenja putovanja koja su uticala na druge Hamasove zvaničnike.

OPCIJE KOJE TEHERAN RAZMATRA

U aprilu je Iran pokrenuo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u decenijama neprijateljstva, ispalivši stotine projektila i dronova u znak odmazde za izraelski napad na bazu iranske ambasade u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih komandanata u Damasku, u Siriji.

Međutim, čak je i ova demonstracija sile bila telegrafisana dosta unapred, gotovo svo oružje su na kraju oborili Izrael i njegovi saveznici, a pričinjena je mala šteta.

Sada je nejasno koliko će Iran snažno odgovoriti i da li će smanjiti svoj napad kako bi izbegao eskalaciju.

Iranski vojni komandanti razmatraju još jedan kombinovani napad dronovima i projektilima na vojne ciljeve u regionu Tel Aviva i Haife, ali će paziti da ne pogode civilne ciljeve, navodno su rekli iranski zvaničnici.

Druga opcija koja se razmatra je koordinisani napad Irana i drugih frontova gde ima savezničke snage, uključujući Jemen, Siriju i Irak, za maksimalan efekat, rekli su oni.

Hamnei, koji ima poslednju reč o svim državnim stvarima, a takođe je i vrhovni komandant oružanih snaga, navodno je naložio vojnim komandantima Revolucionarne garde i vojske da pripreme planove za napad i odbranu u slučaju da se rat produži i Izrael ili Sjedinjene Države napadaju Iran, rekli su zvaničnici Njujork Tajmsu.

U svojoj javnoj izjavi o Hanijinoj smrti, Hamnei je signalizirao da će Iran odmah uzvratiti, rekavši da „mi vidimo osvetu za njegovu krv kao svoju dužnost“ jer se to dogodilo na tlu Islamske Republike. On je rekao da je Izrael postavio temelje za dobijanje “oštre kazne”.

Izjave drugih iranskih zvaničnika, uključujući novog predsednika Masuda Pežeskijana, Ministarstvo spoljnih poslova, Gardu i iransku misiju UN, takođe su otvoreno nagovestile da će Iran uzvratiti Izraelu i da ima pravo da se brani od povrede suvereniteta.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo