ZAHAROVA O ŠTAJNMAJERU: Da li je on čovek, preživelim Jevrejima bi dao odštetu za blokadu Lenjingrada ostalima - ništa

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 08. 2024. u 20:35

NEMAČKI predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji optužuje ruskog lidera Vladimira Putina za raspirivanje sukoba u Ukrajini, usprotivio se isplatama ljudima koji su preživeli blokadu Lenjingrada, a nisu Jevreji, napisala je na svom Telegram kanalu zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О ШТАЈНМАЈЕРУ: Да ли је он човек, преживелим Јеврејима би дао одштету за блокаду Лењинграда осталима - ништа

Foto: EPA

Diplomata je skrenula pažnju na odioznu izjavu Štajnmajera, koji je na godišnjicu Varšavskog ustanka zatražio oproštaj od Poljaka za zločine nacista i naveo da se rat vratio u Evropu, navodno krivicom Rusije.

-Ovo je rekao čovek koji se lično usprotivio isplati odštete ljudima koji su preživeli opsadu Lenjingrada, a koji nisu Jevreji, za genocid nad civilnim stanovništvom severne prestonice! To govori čovek koji je lično podsticao kijevski režim da ne poštuje Minske sporazume, što je priznala njegova drugarica i istovremeno dugogodišnji šef Angela Merkel. Ovo dolazi od čoveka čija je država više puta finansijski i politički sponzorisala državne udare u Ukrajini. Ovo dolazi od čoveka čija zemlja isporučuje Zelenskom tenkove u kojem Ukrajinci gore, prokomentarisala je Zaharova.

Varšavski ustanak je bio ustanak Poljske domovinske armije tokom Drugog svetskog rata sa ciljem da se Varšava oslobodi od nemačke okupacije. Borbe u Varšavi počele su 1. avgusta 1944. godine u sklopu opštenarodnog ustanka u Poljskoj. Poljske trupe pružale su otpor Nemcima sve do 2. oktobra 1944. godine. Poljski gubici iznosili su 18.000 poginulih i 25.000 ranjenih vojnika kao i preko 250.000 civila koji su ubijeni u masovnim egzekucijama koje su sprovele nemačke snage tokom svog napredovanja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE STANICE KARAVANA HUMANOSTI – VELIKA AKCIJA ZA POMOĆ ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NASTAVLJENA U SMEDEREVU I KRALJEVU