SMATRA DA JE BRISEL NAREDIO KIJEVU: Peter Sijarto brutalno iskren

Novosti online

03. 08. 2024. u 20:49

MINISTAR spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je potvrđeno da je obustavljanje tranzita nafte iz Rusije u Mađarsku i Slovačku koordinisano iz Brisela.

СМАТРА ДА ЈЕ БРИСЕЛ НАРЕДИО КИЈЕВУ: Петер Сијарто брутално искрен

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

- Događaji i moji pregovori poslednjih dana potvrdili su moj osećaj da je ovo proces koordinisan iz Brisela - rekao je Sijarto, govoreći na festivalu koji je organizovao Koledž Matijaš Korvin.

Voditelj je pitao ministra da li smatra da je Brisel naredio Kijevu da zabrani tranzit.

- Mislim da jeste - odgovorio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Evropska unija „nije mogla da se pomiri sa činjenicom da Mađarska, uprkos svim pritiscima, ne odustaje i nastavlja svoju politiku u cilju uspostavljanja mira“.

- EU je veoma slaba, ali ne toliko slaba da nije u stanju da utiče na zemlju kandidata, ukoliko ugrožava snabdevanje energijom dveju zemalja-članica - dodao je ministar.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka obezbedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine. Ova klauzula je izazvala aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda „Družba“, koji prolazi preko teritorije Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VELIKA INVESTICIJA IZ MAĐARSKE: Vučić i Sijarto položili kamen temeljac za fabriku UBM grupacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)