UKRAJINA DOBILA AMERIČKI F16: Napredni radari aviona omogućavaju pilotima da odrede dalje ciljeve

Jovana Švedić

04. 08. 2024. u 10:19

AMERIČKI F-16 je kultni borbeni avion koji je već 50 godina bio borbeni avion na prvoj liniji za NATO alijansu i brojne vazdušne snage širom sveta.

УКРАЈИНА ДОБИЛА АМЕРИЧКИ Ф16: Напредни радари авиона омогућавају пилотима да одреде даље циљеве

Foto Tanjug/AP

Zapadne zemlje su Kijevu obećale F-16, a neke su stigle u Ukrajinu, potvrdili su zvaničnici Vašingtona i Ukrajine agenciji Asošiejted pres.

Očekuje se da će borbeni avioni uskoro početi da lete na ukrajinskom nebu i da će predstavljati preko potreban podsticaj sadašnjoj floti aviona iz sovjetske ere koji rade na suzbijanju ruske invazije.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden dao je zeleno svetlo u avgustu 2023. za slanje polovnih F-16 u Ukrajinu, iako SAD neće obezbediti nijedan od svojih aviona.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Ukrajini obezbediti više od 60 njih u narednim mesecima, što bi moglo biti sporo isporuka.

Iako su nedavna dostignuća Rusije na bojnom polju sve veća, njeno stalno kretanje napred se povećava dok Ukrajina postepeno popušta.

F-16 će ​​povećati vojnu snagu Ukrajine, posebno unapređenjem njene protivvazdušne odbrane. Ali analitičari kažu da neće sami preokrenuti tok rata.

-F-16 će ​​verovatno imati tri osnovne misije- Federiko Borsari iz Centra za analizu evropske politike u Vašingtonu.

- Oni će nastojati da presretnu ruske rakete i dronove koji su nemilosrdno bombardovali Ukrajinu, potisnuti sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja, i udari raketama vazduh-zemlja na položaje ruskih trupa i skladišta municije. Oni će moći da utiču na neku od dinamike (rata)- kaže Borsari.

Mnogo informacija o raspoređivanju F-16 je poverljivo, uključujući ono što im zapadne vlade dozvoljavaju da pogode i koje oružje će poslati sa avionom.

F-16 bi mogli da nose krstareće rakete Storm Šedou koje je isporučilo Ujedinjeno Kraljevstvo sa dometom većim od 250 kilometara, potencijalno pogađajući ciljeve unutar Rusije.

Takođe bi mogli da dobiju rakete dugog dometa koje bi ugrozile ruske bombardere i borbene avione.

Napredni radari aviona će omogućiti ukrajinskim pilotima da odrede ciljeve dalje nego što to mogu u svojim MiG-ovima 29, Su-27 i Su-24. Komandovanje nebom je suštinski deo ratne kopnene kampanje, jer avioni pružaju vazdušno pokrivanje trupama.

Ali podržavanje kretanja ukrajinskih trupa na liniji fronta kopnenim napadima može biti previše rizično za F-16, s obzirom na sofisticirane ruske sisteme protivvazdušne odbrane.

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)