NOVI PREGOVORI ZA REŠAVANJE DECENIJAMA STAROG KIPARSKOG PROBLEMA: Hristodulidis prihvatio poziv generalnog sekretara UN

Jovana Švedić

04. 08. 2024. u 10:30

PREDSEDNIK Kipra Nikos Hristodulidis prihvatio je poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da prisustvuje trojnom sastanku sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

НОВИ ПРЕГОВОРИ ЗА РЕШАВАЊЕ ДЕЦЕНИЈАМА СТАРОГ КИПАРСКОГ ПРОБЛЕМА: Христодулидис прихватио позив генералног секретара УН

Foto: Tanjug

Sastanak 13. avgusta u Njujorku biće održan sa ciljem ponovnog pokretanja pregovora za rešavanje decenijama starog kiparskog problema, rekao je Hristodulidis u govoru kasno u subotu, prema transkriptu poslatom u nedelju iz njegove kancelarije.

Hristodulidis je dodao da se nada da će održavanje sastanka „dovesti do pozitivnih rezultata koji ne mogu biti drugi osim nastavka pregovora“.

Nejasno je da li je Tatar pristao da prisustvuje sastanku.

Hristodulidis je rekao da se nada da će reakcija kiparskih Turaka biti pozitivna.

Član Evropske unije Kipar – manje od polovine Nju Džersija – bio je efektivno podeljen 1963. godine kada su izbile borbe između njegove dve glavne etničke grupe: Kiprana koji govore grčki i turski.

Potpuno je podeljen 1974. godine nakon što je Turska zauzela severnu trećinu ostrva u cilju zaštite manjinskih kiparskih Turaka.

To je usledilo nakon državnog udara koji je podržala Atina od strane pristalica ujedinjenja celog ostrva sa Grčkom, kojim je tada vladala vojna hunta.

Ostrvo je od tada podeljeno.

Brojni napori koje su predvodile UN tokom decenija da se ponovo ujedine nacija istočnog Mediterana na osnovu dvozonalne federacije su propali.

Najnoviji pokušaj učinjen je 2021. godine, kada su se zvaničnici Turske, Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva - garanta u okviru sporazuma kojim je okončana britanska kolonijalna vlast na Kipru - pridružili najvišim političarima kiparskih Grka i Turaka u Ženevi u trodnevnim razgovorima.

Kiparski problem je zaoštrio odnose između članica NATO-a, Grčke i Turske, a rešenje bi otvorilo put za rešavanje i drugih dugotrajnih pitanja.

To bi moglo pomoći u nastojanjima Turske da se pridruži EU, pomoći u rešavanju sporova oko morske granice između Turske, Kipra i Grčke i obezbijediti alternativni put za pumpanje prirodnog gasa iz istočnog Mediterana u Evropu putem gasovoda preko Kipra do Turske.

Ovomesečni sastanak takođe dolazi u vreme pojačanih tenzija u širem regionu koji je često uznemiren nasiljem.

Kipar, Grčka i UK nastavljaju da podržavaju rešenje zasnovano na dvozonskoj federaciji, dok Turska i administracija kiparskih Turaka podržavaju stvaranje dve odvojene države.

Samoproglašenu Tursku Republiku Severni Kipar priznaje samo Turska.

Republika Kipar, koja je međunarodno priznata, zvanično ima suverenitet nad celim ostrvom, ali može da upravlja samo na jugu.

Turska ne priznaje ROC.

BONUS VIDEO:

TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)