F-35 ILI SU-57 KO ĆE LETETI NEBOM INDIJE: Dilema oko nabavke indijskog stelt lovca usred sporazuma o S-400 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 08. 2024. u 20:00

NAPREDAK Indije u njenom programu borbenih aviona pete generacije, poznatom kao AMCA, zaostaje, što izaziva sve veću zabrinutost u Nju Delhiju.

Ф-35 ИЛИ СУ-57 КО ЋЕ ЛЕТЕТИ НЕБОМ ИНДИЈЕ: Дилема око набавке индијског стелт ловца усред споразума о С-400 (ВИДЕО)

Foto: EPA


Nedavni izveštaji iz Pakistana su samo povećali hitnost za nabavku. Islamabad sada obučava svoje pilote da upravljaju kineskim stelt lovcem FC-31, što je navelo indijske vlasti da preporuče da parlamentarni odbor za odbranu razmotri kupovinu lovaca pete generacije od stranih dobavljača kao privremeno rešenje.

Indijski vojni analitičari identifikuju samo dva potencijalna izvora za ove napredne lovce: Rusiju i SAD. Ova odluka stavlja Nju Delhi u težak položaj. Izazov nije samo zbog kašnjenja u razvoju indijskih lovaca, već i zbog dugotrajnih složenih geopolitičkih odnosa i „starih kršenja međunarodnog prava“.

Indijska nabavka ruskog sistema S-400 zakomplikovala je njenu odbranu. Izvori ukazuju da iako S-400 naginje vojnu naklonost prema ruskom borbenom avionu Su-57 Felon, ovaj avion nema najbolju reputaciju u Indiji. Uprkos interesovanju za F-35, Indija je oprezna da se suoči sa ograničenjima sličnim onima nametnutim Turskoj. Indija je trenutno obezbedila tri baterije S-400 i čeka na još dve, a očekuje se odlaganje isporuke zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.


REŠENjA POSTOJE

Da bi Indija nastavila sa nabavkom F-35, jedno potencijalno rešenje bi moglo biti da deaktivira postojeće sisteme S-400 u okviru svoje mreže protivvazdušne odbrane i da ih progresivno zameni američkim raketama Patriot. Ovaj pristup bi mogao da ublaži zabrinutost SAD.

Nije sva nada izgubljena, kao što neki analitičari sugerišu. Raspoređivanje F-35 dalje od osetljivih graničnih regiona, gde su stacionirani sistemi S-400, moglo bi biti rešenje. Međutim, Indija se i dalje suočava sa neizvesnošću političke dinamike u SAD - posebno na predstojećim izborima 2025. godine. Na kraju, odluka zavisi od političke klime i spremnosti američke administracije da ponudi ustupke.

Ali da li su ove težnje realne za Indijance? Prema preovlađujućoj logici, SAD ne bi odobrile F-35 za Indiju osim ako se sistemi S-400 ne deaktiviraju. Međutim, da li bi SAD mogle da naprave izuzetak za cenjenog saveznika sa snažnom ekonomijom? Odobravanje ovog izuzetka Indiji bila bi izazovna odluka za Vašington. Ignorisanje kupovine S-400 od Indije moglo bi da pogorša zategnute odnose sa Turskom, baš kada Ankara počinje da obnavlja poverenje u Vašington.

 

S-400 KAO PREDNOST ZA RUSIJU

A šta je sa Su-57? Indija je u početku bila u partnerstvu sa Rusijom na ovom projektu, ali je brzo povukla svoje učešće, nezadovoljna performansama motora u to vreme i nedovoljnim stelt sposobnostima aviona. Rusija, međutim, tvrdi da će od 2024. godine Su-57 biti opremljen naprednim motorom Izdelije 30, koji više nego zadovoljava indijske zahteve, zajedno sa značajno poboljšanim stelt karakteristikama.

Ne zanemarimo tvrdnje Rusije da je Su-57 umešan u sukob sa Ukrajinom, doduše sa distance. Iako je ovim tvrdnjama još potrebna provera, neki zapadni mediji su ponovili ove izjave, potencijalno pojačavajući privlačnost budućeg sporazuma između Rusije i indijske vlade.

Međutim, tekući sukobi na Bliskom istoku i rastuće tenzije između Irana i Izraela bacaju senku na planove Moskve. Izveštaji izraelskih i zapadnih medija sugerišu da se F-35 sve više koristi u borbenim misijama, što bi moglo da ukalja imidž ruskog Su-57, koji je ranije proglašavan kao „jedini stelt lovac sa borbenim iskustvom“.


SLOŽENIJA ODLUKA

Ova situacija naglašava hitnu potrebu Indije da pojača svoj program razvoja autohtonih lovaca, istovremeno istražujući privremena rešenja. Eskalirajuća pretnja iz Pakistana zahteva temeljnu i dobro zaokruženu strategiju za očuvanje indijske nadmoći u vazduhu.

Odluka između Su-57 i F-35 mogla bi postati još složenija za Indiju. Što dublje istražujemo detalje F-35, to se čini manje atraktivnim za Indiju. F-35 zahteva potpuno novi lanac snabdevanja za delove, oružje i održavanje, a sve to bi verovatno trebalo da bude nabavljano iz Sjedinjenih Država. Ova zavisnost bi mogla da bude skuplja od obične nabavke S-400.

Konačno, SAD imaju polugu da u svakom trenutku zaustave pristup Indiji ključnim komponentama F-35. Ovo bi moglo biti izazvano različitim razlozima, kao što je pritisak na Indiju da se uzdrži od ulaganja u rusku vojnu opremu sa upozorenjem poput: „Ako nastavite da kupujete rusku vojnu opremu, nećete dobiti delove za F-35.

Ukratko, da li bi F-35 mogao postati indijski stelt lovac? Iako je sve moguće, trenutno je malo verovatno. Za sada, S-400 se ističe kao održivija opcija od F-35. Posebno imajući u vidu da se Indija već može pohvaliti vrhunskim lovcima, kao što su francuski Daso Rafal i Su-30MKI. Ovi avioni su dobro opremljeni da se suprotstave uočenim pretnjama, uključujući „pakistanske“ FC-31.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)