HUTI TVRDE DA SU OBORILI OSMI AMERIČKI DRON: Poslednji MQ-9 Reaper srušen sa neba iznad Jemena tokom noći (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 08. 2024. u 19:46

LOKALNI izvori su 4. avgusta tvrdili da je američki dron MQ-9 Reaper oboren iznad provincije Saada u Jemenu.

ХУТИ ТВРДЕ ДА СУ ОБОРИЛИ ОСМИ АМЕРИЧКИ ДРОН: Последњи MQ-9 Reaper срушен са неба изнад Јемена током ноћи (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News


Ovi izvori su čak objavili fotografije na društvenoj mreži Iks (ranije Tviter), na kojima su navodno prikazani ostaci i krhotine oborenog MQ-9. Međutim, Bulgarianmilitary.com ne može nezavisno da proveri ove tvrdnje, a od američkih vlasti još nema zvanične potvrde.

Ako bude potvrđeno, ovo bi predstavljalo osmi dron MQ-9 Reaper koji je oboren od oktobra prošle godine, usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa. To bi takođe bio drugi takav incident u istoj jemenskoj provinciji.

Prvi od ovih osam dronova navodno su oborili jemenski Huti pobunjenici 8. novembra 2023. godine iznad Crvenog mora tokom perioda napada na američke baze u Iraku i Siriji. Kasnije, 18. januara 2024. godine, Islamski otpor Iraka preuzeo je odgovornost za obaranje još jednog drona MQ-9 Reaper, koji je navodno poleteo iz Kuvajta, u blizini Mukdadije, u provinciji Dijala.

Pobunjenici Huti su 19. februara 2024. oborili MQ-9 američkih vazduhoplovnih snaga iznad Al Hudeide, usred tekućih napada na američke baze u Iraku i Siriji. Sličan incident dogodio se 25. aprila 2024. godine, kada je još jedan MQ-9 oboren iznad provincije Saada.

Do 17. maja 2024, jemenska grupa Huti preuzela je odgovornost za obaranje „američkog špijunskog drona MQ-9“ u jemenskoj centralnoj provinciji Marib. Samo nedelju dana kasnije, 24. maja 2024, grupa je prijavila da je oborila još jedan MQ-9 iznad Sane. Američki MQ-9 se 29. maja 2024. srušio u Jemenu pod neotkrivenim okolnostima.

MQ-9 Reaper, koji je razvio General Atomics Aeronautical Systems, je bespilotna letelica koja se prvenstveno koristi u vazdušnim snagama Sjedinjenih Država. Poznat po svojoj dugoj izdržljivosti i mogućnostima nadzora na velikim visinama, Reaper se ističe u preciznim udarnim misijama. On služi kao napredniji naslednik MQ-1 Predatora, koji se može pohvaliti poboljšanim performansama i poboljšanom svestranošću.

Cena jedinice MQ-9 Reaper je približno 16,9 miliona dolara. Ova brojka uključuje i samu letelicu, zajedno sa neophodnim zemaljskim kontrolnim stanicama i drugom pratećom opremom. Ukupni trošak programa, računajući istraživanje, razvoj i nabavku, može biti znatno veći.

Što se tiče dimenzija, MQ-9 Reaper ima raspon krila od 20 metara, dužinu od 11 metara i visinu od 3,8 metara. Ove dimenzije mu omogućavaju da ima veću nosivost i pruža veću izdržljivost u odnosu na svoje prethodnike.

Pogonski sistem MQ-9 Reaper-a sastoji se od jednog Honeywell TPE331-10 turboelisnog motora, koji proizvodi 900 konjskih snaga. Ovaj motor omogućava Reaper-u da dostigne maksimalnu brzinu od oko 482 km/h i radnu visinu do 15 240 metara.

Tehničke karakteristike MQ-9 Reaper-a uključuju maksimalnu težinu pri poletanju od 4.760 kilograma i nosivost od 3.750 funti (1.700 kilograma). Opremljen je naprednom avionikom i senzorima koji poboljšavaju njegove mogućnosti i za nadzorne i za borbene misije.

MQ-9 Reaper koristi različite kontrolne sisteme, uključujući kontrolu linije vidljivosti (LOS) za operacije na kratkom dometu i kontrolu izvan linije vidljivosti (BLOS) preko satelitske komunikacije za misije na daljinu. Ovi kontrolni sistemi omogućavaju operaterima da upravljaju UAV sa udaljenih lokacija.

Za nadzor, MQ-9 Reaper je opremljen paketom senzora, uključujući Multi-Spectral Targeting System (MTS-B), koji integriše infracrveni senzor, kolor/monohromatsku TV kameru dnevnog svetla, TV kameru sa pojačanom slikom, laserski daljinomer i laserski označivač. Ovi senzori pružaju sveobuhvatnu svest o situaciji i mogućnosti ciljanja.

Sistemi za navođenje MQ-9 Reaper-a uključuju GPS i inercijalne navigacione sisteme (INS) za precizno pozicioniranje i navigaciju. Ovi sistemi omogućavaju bespilotnoj letelici da izvodi autonomne letove i precizno isporučuje municiju do određenih ciljeva.

Komunikacioni sistemi na MQ-9 Reaper-u uključuju sigurne veze za prenos podataka u realnom vremenu do zemaljskih kontrolnih stanica. Ovi sistemi obezbeđuju stalnu komunikaciju između UAV i njenih operatera, olakšavajući efikasno upravljanje misijom i donošenje odluka.

MQ-9 Reaper je naoružan raznim oružjem, uključujući rakete AGM-114 Hellfire, lasersko navođene bombe GBU-12 Paveway II i municiju za direktan napad GBU-38 (JDAM). Ovo raznovrsno naoružanje omogućava Reaper-u da precizno pogađa širok spektar ciljeva.

Operativni domet MQ-9 Reaper je otprilike 1.850 kilometara, sa izdržljivošću do 27 sati. Ovaj prošireni domet i izdržljivost omogućavaju bespilotnoj letelici da sprovodi produžene misije u ogromnim oblastima, obezbeđujući uporni nadzor i mogućnosti udara.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI, ZAR VAS NIJE SRAMOTA! Boli ih uspeh Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama