GOTOVO JE: Američka vojska se povukla, predala kontrolu nad poslednjom bazom

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 08. 2024. u 16:40

AMERIČKI vojnici predali su kontrolu nad poslednjom bazom u Nigeru lokalnim vojnim snagama, okončavši time, faktički, povlačenje vojske iz ove afričke zemlje, objavio je list „Njujork tajms“.

ГОТОВО ЈЕ: Америчка војска се повукла, предала контролу над последњом базом

Foto Tanjug/AP

Ističe se da je prema prvobitnom planu potpuno povlačenje američkih vojnika iz Nigera trebalo da se završi do 15. septembra.

Međutim, američke snage su već danas, 5. avgusta, napustile avionsku bazu 201 u gradu Agadesu na severu Nigera, a takođe su povukle oružje i „delikatne tehnologije“.

Pre toga, američke snage su u julu napustile avio-bazu 101 u Nijameju.

Izvesno vreme u američkoj ambasadi u Nigeru ostaće manji broj vojnika, kako bi se regulisala administrativna pitanja, dodaje „Njujork tajms“.

Prema članku, prilikom povlačenja američkih snaga izbegnut je haos kakav se dogodio pri povlačenju SAD iz Avganistana.

U martu je Niger raskinuo vojni sporazum sa SAD prema kome je na severu afričke zemlje bila formirana američka baza dronova. Vlasti afričke države su navele da je sporazum bio nametnut i nije odgovarao interesima naroda.

Krajem 2023. godine u Nigeru je bilo prisutno oko 1,1 hiljada američkih vojnika, a većina od njih bila je locirana u bazi u blizini Agadesa.

Pre prevrata prošlog leta, usled kojeg je predsednika Nigera Mohameda Bazuma svrgnuo šef predsedničke garde Abdurahman Čiani, američke snage pružale obuku i obaveštajne operacije za republičke trupe.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)