AMERIČKA VOJSKA U STRAHU ZBOG KINESKIH HIPERSONIČNIH PROJEKTILA: Peking sve brže unapređuje svoj raketni arsenal (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 08. 2024. u 20:45

KINA unapređuje svoje hipersonične raketne sposobnosti, sa rastućim arsenalom koji uključuje DF-17, DF-41 i DF-ZF, sposobne da dostignu brzinu preko 5 maha i zaobiđu protivvazdušnu odbranu.

АМЕРИЧКА ВОЈСКА У СТРАХУ ЗБОГ КИНЕСКИХ ХИПЕРСОНИЧНИХ ПРОЈЕКТИЛА: Пекинг све брже унапређује свој ракетни арсенал (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/CNA

-Ovo oružje, koje može da nosi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, predstavlja značajan izazov za globalnu bezbednost, posebno u indo-pacifičkom regionu. Dok hipersonične rakete nude brzinu i manevar bez premca, što ih čini teškim za presretanje, one se takođe suočavaju sa značajnim inženjerskim izazovima zbog ekstremnih temperatura na koje nailaze tokom leta.

Kako se hipersonična trka u naoružanju intenzivira, kineska ulaganja u ovu tehnologiju signaliziraju strateški napor da se stekne vojna prednost nad Sjedinjenim Državama.

KINESKI ARSENAL HIPERSONIČNIH RAKETA: RASTUĆA PRETNjA GLOBALNOJ BEZBEDNOSTI

Hipersonične rakete su oružje budućnosti. Sa brzinom bez premca, hipersonične rakete imaju potencijal da probiju bilo koju protivvazdušnu odbranu i unište mete visoke vrednosti.

Kao takva, slično kao trka drednouta uoči Prvog svetskog rata, trenutno je u toku trka za hipersonično oružje. Sve glavne vojne sile su uključene, a Sjedinjene Države i Kina imaju tehnološku prednost.

Peking ulaže milijarde u tehnologiju hipersoničnog oružja u nastojanju da dobije prednost nad Sjedinjenim Državama.

Foto: Printscreen/Jutjub/CGTN

KINESKI HIPERSONIČNI RAKETNI ARSENAL

Danas hipersonični arsenal kineske vojske uključuje tri projekta. Balistička raketa srednjeg dometa DF-17 ima hipersonično klizno vozilo i domet od približno 1.000 milja. Interkontinentalna balistička raketa DF-41 takođe ima hipersonično klizno vozilo. I konačno, hipersonično klizno vozilo DF-ZF ima domet od oko 1300 milja.

-Tokom protekle dve decenije, Kina je dramatično unapredila svoj razvoj konvencionalnih i nuklearno naoružanih hipersoničnih raketnih tehnologija i sposobnosti kroz intenzivne i fokusirane investicije, razvoj, testiranje i raspoređivanje, rekao je Pol Frajstler, glavni naučnik Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) za nauke i tehnologije, analizirajući situaciju u 2023.

Kineska vojska nastavlja da ulaže u tehnologiju hipersoničnih raketa, nastojeći da unapredi svoje postojeće sposobnosti i razvije nove. Prema DIA, Peking ima najmanje dva istraživačka mesta i dvadeset i jedan aerotunel za hipersonične projektile.


HIPERSONIČNO ORUŽJE

-Dok su i Kina i Rusija sprovele brojne uspešne testove hipersoničnog oružja i verovatno postavile operativne sisteme, Kina vodi nad Rusijom i u infrastrukturi podrške i po broju sistema, dodao je zvaničnik DIA.

U potencijalnom sukobu sa Sjedinjenim Državama u Indo-Pacifiku, hipersonična municija bi mogla biti prilično smrtonosna, zaobilazeći vazdušnu odbranu svojom velikom brzinom. Međutim, hipersonična tehnologija se i dalje razvija, a u tom procesu postoji mnogo izazova.

 

Foto US Army


HIPERSONIČNO ORUŽJE I NjIHOVI IZAZOVI

Za početak, hipersonične rakete putuju izuzetno velikom brzinom i mogu poraziti sistem protivvazdušne odbrane jednostavno samo brzinom. Sa brzinama koje počinju od 5 maha (oko 3.800 milja na sat) i idu gore odatle, hipersonične rakete mogu odrediti tok bitke tako što će ubiti metu visoke vrednosti, kao što je nosač aviona ili komandno-kontrolno mesto.

Foto printskrin YouTube/Lockheed Martin

Interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koje mogu da pakuju nuklearne bojeve glave mogu dostići hipersonične brzine. Ali ICBM su balističke rakete koje lete iz atmosfere pre nego što ponovo uđu na putu do cilja. Nasuprot tome, hipersonična municija su u suštini krstareće rakete koje lete izuzetno velikim brzinama unutar atmosfere. Njihova sposobnost da manevrišu unutar atmosfere, za razliku od samo ponovnog ulaska sa određene tačke, čini ih nepredvidivim i stoga ih je teško presresti. Ekstremne brzine dolaze sa ekstremnim izazovima. Procenjuje se da hipersonične rakete mogu da naiđu na temperature od preko 3.000 stepeni Farenhajta (1650 C) ili oko jedne trećine temperature koja se nalazi na površini sunca. Suočavanje sa ovim ekstremnim prirodnim silama bio je jedan od primarnih izazova u razvoju operativne hipersonične municije.

nationalinterest.org/Stavros Atlamazoglou

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)