PALESTINSKA STRANA TVRDI: Nikada nismo odbili pregovore sa Izraelom, a put ka miru leži u...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 08. 2024. u 15:44

POJAS Gaze treba da pređe pod kontrolu legitimnih palestinskih vlasti, a izraelski planovi za privremeno upravljanje nad enklavom su neprihvatljivi, ocenio je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas.

ПАЛЕСТИНСКА СТРАНА ТВРДИ: Никада нисмо одбили преговоре са Израелом, а пут ка миру лежи у...

Foto: Profimedia/Vikipedija

- Upravljanje Gazom mora da se sprovodi pod pokroviteljstvom Palestinske samouprave i legitimne palestinske vlade. Snažno se protivimo izraelskim planovima koji predviđaju neka privremena rešenja - izjavio je Abas u intervjuu za "RIA Novosti".

Dodao je da je Palestinska samouprava spremna da se pridruži pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, kao i to da nikada nisu odbili pregovore s Izraelom, štaviše da je on sam pre nekoliko godina pristao na sastanak s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom uz posredovanje Rusije.

Foto: EPA

- Više puta smo pristajali da se sastanemo s Netanjahuom u Moskvi na poziv predsednika (RF Vladimira) Putina, koji, kao i svi ruski prijatelji, uživa naše poverenje - rekao je Abas, te dodao da se prekid vatre "može postići političkim rešenjem, a ne silom, kao što se dešava u sadašnjim pregovorima".

Palestina podržava sve napore za prekid vatre, isporuku humanitarne pomoći, povratak izbeglica u njihove domove, kao i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze, te uspostavljanje palestinske vlasti u enklavi, kao što je slučaj na Zapadnoj obali, precizirao je Abas.

Put ka miru – političko rešenje umesto onog vojnog

Lider Palestinske samouprave je rekao i da ključ ka postizanju globalnog mira i bezbednosti leži u političkom rešenju zasnovanom na međunarodnim rezolucijama i arapskoj mirovnoj inicijativi.

Prema njegovim rečima, izraelska strana je skrenula s puta mira pošto je donela niz zakona da se suprotstavi stvaranju palestinske države, odnosno nastavila da podriva rešenje koje podrazumeva egzistenciju dveju država.

S tim u vezi se osvrnuo i na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea – svrha njegovog ubistva je da se produži rat i proširi njegov obim, kako je rekao, što će pak negativno uticati na tekuće pregovore o okončanju agresije i povlačenju izraelskih trupa iz Gaze.

- Pre svega smo fokusirani na okončanje rata izraelske okupacione vojske protiv palestinskog naroda, svakodnevnog pokolja i ogromnog razaranja, a paralelno radimo sa arapskim državama, članicama Saveta bezbednosti UN, zemljama EU i drugim zainteresovanim svetskim silama kako bi se napustila vojna rešenja, koja traži Izrael, i vratilo političkom rešenju koje će okončati rat i doprineti postizanju smislenog i trajnog mira - zaključio je Abas u intervjuu ruskoj agenciji.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato