GRUZIJA NEĆE U RAT: EU je zahtevala da uvedemo sankcije Rusiji i pošaljemo plaćenike u Ukrajinu, rekli smo "ne"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 17:02

EVROPSKI političari su, zajedno sa predstavnicima gruzijske opozicione partije "Ujedinjeni nacionalni pokret", zahtevali od gruzijskih vlasti da uvedu sankcije protiv Ruske Federacije i da organizovano pošalju plaćenike u Ukrajinu, rekao je predsednik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili.

ГРУЗИЈА НЕЋЕ У РАТ: ЕУ је захтевала да уведемо санкције Русији и пошаљемо плаћенике у Украјину, рекли смо не

Foto: Profimedia

Međutim, vladajuća partija "Gruzijski san" je rekla "ne", jer bi to, kako je Papuašvili objasnio, bilo ravno ulasku u rat.

-Zajedno sa "Nacionalnim pokretom" i opozicijom, i stranci su nam govorili da je trebalo da uvedemo sankcije, pošaljemo plaćenike i tako dalje. To su nam govorili i Evropljani, rekao je predsednik gruzijskog parlamenta.

Tadašnji premijer Gruzije Irakli Garibašvili je 25. februara 2022. godine rekao da ne planira da uvodi sankcije Rusiji, obrazlažući to nacionalnim interesima.

Gruzija se suočava sa pritiskom zapadnih zemalja koje su uputile otvorene pretnje Tbilisiju gde je nedavno usvojen zakon o stranim agentima. U pitanju je Zakon o transparentnosti stranog uticaja koji predviđa registraciju neprofitnih pravnih lica i medija koji prihode stiču iz inostranstva.

Taj zakon je trn u oku zapadnom svetu koji ga je nazvao "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine. Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

Sjedinjene Američke Države su obustavile pomoć od 95 miliona dolara Gruziji, "pošto akcije njene vlade nisu u skladu sa težnjama da uđe u NATO", naveo je ranije američki državni sekretar Entoni Blinken.

U jeku pritisaka koji su bili propraćeni demonstracijama na ulicama Tbilisija, gruzijski premijer Irakli Kobahidze je rekao da mu je jedan od evropskih komesara tokom telefonskog razgovara zapretio atentatom kao i da je spreman da za to predoči dokaze.

Takođe, gruzijska Služba državne bezbednosti je započela istragu slučaja pripreme ubistva počasnog predsednika vladajuće partije "Gruzijski san" Bidzina Ivanišvilija, a kako je gruzijski premijer naveo: "Iza atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, kandidata za predsednika u SAD Donalda Trampa i Bidzina Ivanišvilija stoje iste političke snage".

Evropska unija je nakon usvajanja zakona zapretila uvođenjem mera i zamrzavanjem zahteva republike za članstvo.

Vladajuća partija Gruzije nazvala je odluku zapadnih zemalja komičnom i bez presedana i istakla da politika ucena i pretnje ne odgovara duhu strateškog partnerstva.

Moskva sa svoje strane upozorava da Zapad pokušava da sprovede novi "Majdan" u Gruziji do oktobra, kako bi stvorio novi izvor tenzija na ruskoj granici.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije