AMERIČKI MEDIJI O NAPADU NA BAZU: Vojnici SAD ranjeni u napadu u Iraku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 17:55

NEKOLIKO američkih vojnika zadobilo je povrede u raketnom napadu na vazdušnu bazu Ajn Al Asad u zapadnom Iraku, javio je Rojters pozivajući se na američke zvaničnike. Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ О НАПАДУ НА БАЗУ: Војници САД рањени у нападу у Ираку

Foto Tanjug/AP

Dve eksplozije čule su se u Al-Asadu, koji se nalazi zapadno od Bagdada, javili su lokalni mediji u ponedeljak uveče, pozivajući se na očevice. Prema ovim izveštajima, američke snage su gađale dolazeće rakete sistemom protivvazdušne odbrane C-RAM.

Izveštaji o žrtvama stigli su od trojice anonimnih američkih zvaničnika koji su razgovarali sa Rojtersom.

Prema jednom izveštaju, lanser za rakete Araš-1 otkriven je u blizini američke baze nakon baraža. Araš je iranska kopija višecevnog raketnog sistema BM-21 Grad sovjetskog dizajna.

Američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris već su bili u Situacionoj sobi Bele kuće kada se raketni napad dogodio, prenose američki mediji. I SAD i Izrael su očekivali udar Irana, kao odmazdu za prošlonedeljno ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu. Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za bombaški napad u kojem je ubijen Hanija.

Teheran je u aprilu ispalio salvu projektila i dronova na Izrael, nakon vazdušnog napada na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko visokih oficira. Iranska vlada je ponovo zatražila zakonsko pravo da uzvrati, pozivajući se na član 51 Povelje UN, i navodno je upozorila Izrael na predstojeći napad preko Mađarske.

Al-Asad je u prošlosti bio pod sporadičnom paljbom iračkih šiitskih milicija. Takođe je napadnut iranskim balističkim projektilima u januaru 2020, nakon atentata američkim dronovima na generala Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija u Bagdadu.

Dok su SAD prvobitno rekle da je napad prouzrokovao samo materijalnu štetu, kasnije je potvrđeno da je desetine vojnika u bazi zadobilo „traumatske povrede mozga“ ili potrese mozga.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!