"SVE STRANE TREBA DA POKAŽU UZDRŽANOST": Lavrov razgovarao sa jordanskim kolegom o situaciji na Bliskom istoku

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 08. 2024. u 21:14

MINISTRI spoljnih poslova Rusije i Jordana, Sergej Lavrov i Ajman al-Safadi, razgovarali su telefonom o vojno-političkoj situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko-izraelski sukob. Oni su sve strane pozvali na uzdržanost, saopšteno je u Moskvi.

СВЕ СТРАНЕ ТРЕБА ДА ПОКАЖУ УЗДРЖАНОСТ: Лавров разговарао са јорданским колегом о ситуацији на Блиском истоку

Foto Tanjug/AP

- Ministri su razmenili mišljenja o razvoju vojno-političke situacije na Bliskom istoku sa akcentom na neophodnost obustave vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba i što hitnijoj deeskalaciji u regionu. Istaknuto je da i u Moskvi i u Amanu pozivaju sve strane da pokažu uzdržanost kako bi se izbegle katastrofalne posledice po čitav Bliski istok - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja nedavno je rekao da Izrael nastavlja da ignoriše sve mirovne pristupe rešavanju situacije u Gazi, uključujući „ozloglašeni Bajdenov plan“.

Kako je primetio ruski diplomata, enklava „bukvalno leži u ruševinama“: uništeni su stambeni objekti, škole, bolnice, od civilne infrastrukture gotovo da nije ostao kamen na kamenu, a poginuli su i mnogi pripadnici humanitarnog osoblja UN i raznih nevladinih organizacija.

Odmazda Irana

Ranije je portal Aksios, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je američki državni sekretar Antoni Blinken preneo ministrima spoljnih poslova zemalja G7 da bi napad Irana i libanskog pokreta Hezbolah na Izrael mogao da počne već u ponedeljak.

Izvori su portalu rekli da je Blinken rekao da Sjedinjene Države veruju da će Iran i Hezbolah uzvratiti, ali „još nije jasno u kom obliku će bi izvedena odmazda” za ubistvo političkog krila Hamasa Ismaila Hanije.

Istovremeno, prema izvorima, Blinken je rekao da SAD ne znaju tačno vreme mogućeg napada, ali je naglasio da bi on mogao da počne u narednih 24-48 sati.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi