„VI STE SLABIĆI“: Netanjahu želi nastavak rata - Premijer u otvorenom sukobu sa šefovima bezbednosti oko sporazuma sa Hamasom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 22:00

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu žestoko se sukobio sa svojim šefovima bezbednosti oko potencijalnog sporazuma sa Hamasom koji bi mogao da zaustavi sukob u Gazi i spusti tenzije na Bliskom istoku.

„ВИ СТЕ СЛАБИЋИ“: Нетанјаху жели наставак рата - Премијер у отвореном сукобу са шефовима безбедности око споразума са Хамасом (ВИДЕО)

Foto: Amir Cohen/Pool Photo via AP

Spor u vrhu izraelskog establišmenta dolazi u trenutku kada se jevrejska država sprema za odmazdu Irana za dva atentata prošle nedelje u kojima su ubijeni lideri Hamasa i Hezbolaha.

Istovremeno, Netanjahu je poslednjih nedelja zauzeo još tvrđi stav u pregovorima sa Hamasom uz posredovanje SAD, Egipta i Katara, dovodeći u opasnost mogući dogovor koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca zarobljenih tokom napada palestinske grupe 7. oktobra.

-“Postoje razlike u mišljenjima" o sporazumu između Netanjahua i njegovih najviših šefova bezbednosti, rekao je izvor iz izraelske delegacije za "Fajnenšel tajms" (FT). - U ovom trenutku svi bezbednosni zvaničnici misle da nema prepreka za dogovor, ali Netanjahu mora da se složi, dodao je izvor.

Međunarodne diplomate veruju da bi prekid vatre u Gazi takođe mogao pomogne u deeskalaciji tenzija između Izraela i Hezbolaha.

Među bezbednosnim zvaničnicima koji podržavaju dogovor su šef Izraelskih odbrambenih snaga Herci Halevi; šef špijunske agencije Mosad David Barnea; i Ronen Bar, šef agencije za unutrašnju bezbednost Šin Bet, preneli su lokalni mediji. Osoba koja je upoznata sa situacijom rekla je da su sve ličnosti odbrane prisutne na prošlonedeljnom spornom sastanku za postizanje sporazuma. Ministar odbrane Joav Galan takođe podržava sporazum.

Međutim, ubistvo političkog lidera Hamasa osudili su Katar i Egipat, koji su rekli da će njegovo ubistvo zaustaviti pregovore.

Spor između Netanjahua i njegovih šefova odbrane procurio je u javnost tokom vikenda kada su izraelski mediji preneli da je došlo do žestoke svađe premijera i njegovih zvaničnika.

-Vi ste slabići, navodno je rekao Netanjahu na ponoćnom sastanku prošle sedmice. "Ne znate kako da vodite pregovore ...Umesto pritiska na premijera, pritiskajte (Jahju) Sinvara", dodao je on, misleći na lidera Hamasa.

Izraelski šefovi bezbednosti su mu se, navodno, suprotstavili, rekavši da je posle 10 meseci rata Hamasu naneto dovoljno štete da se degradiraju vojni kapaciteti grupe i pretnja koju predstavlja pojas Gaze, što je ključni cilj rata.

U isto vreme, oni veruju da trenutno postoji ograničena prilika za oslobađanje preostalih 115 talaca iz zatočeništva, od kojih najmanje trećina više nije među živima. Niz talaca je umrlo u zatočeništvu poslednjih meseci.

Analitičari veruju da domaća politika utiče na Netanjahuove proračune budući da ministri krajnje desnice prete da će srušiti njegovu vladajuću koaliciju ako prihvati bilo kakav prekid borbi, a sporazum sa Hamasom su nazvali "predajom".

-Netanjahu želi izlaz iz dogovora i slobodu da nastavi da progoni Hamas, rekao je izvor FT. - On ne želi da dogovor bude obavezujući.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!