OD SAHARE DO VENECUELE: Vagnerovi pipci dosežu svuda - Borci sada štite Madura od demonstranata (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 22:24

POJAVIO se video koji nagoveštava prisustvo Vagnera u Venecueli tokom nove političke krize u državi nakon nedavnih izbora. Rusija je kao što vidimo čvrsto na Madurovoj strani.

ОД САХАРЕ ДО ВЕНЕЦУЕЛЕ: Вагнерови пипци досежу свуда - Борци сада штите Мадура од демонстраната (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Vojnici sa obeležjima ruske privatne organizacije Vagner (Wagner PMC) nedavno su viđeni u Venecueli tokom masovnih protesta koji su počeli posle objavljivanja izbornih rezultata u nedelju.

Tačnije, ovaj razvoj događaja odmah je zabrinuo zapadne bezbednosne službe, posebno Sjedinjene Države, koje strahuju od umešanosti te organizacije na političku scenu Venecuele, kao da oni nisu.

U vezi sa događajima koji se ovih dana odvijaju u siromašnoj južnoameričkoj državi, koja godinama trpi sankcije bez presedana, jer kao ni Kuba, ne igraju po pravilima SAD.

Napomenimo samo da su prve demonstracije počele nekoliko sati nakon što je predsednik Maduro objavio svoju pobedu na nedavnim izborima.

Opozicija je, kao što to i obično biva, dovela u pitanje validnost izbornog procesa, posebno rekavši da je nakon prebrojavanja 73,2 odsto glasova utvrdila da je njen kandidat pobednik.

U pitanju je Edmundo Gonzales Urutija, Madurova politička pretnja broj jedan u ovom trenutku. Prema venecuelanskoj opoziciji, Urutija je danas legitimni predsednik države.

S obzirom na sve ovo, deo venecuelanskog naroda je izašao na ulice, demonstrirajući protiv Madura. Jake policijske i vojne snage mobilisane su u raznim delovima države, ali uglavnom u urbanim centrima i na ulicama glavnog grada Karakasa.

Na video snimku objavljenom na mreži vidi se kako vojnici nose oznake ruske privatne vojne kompanije Vagner i kako stoje sa venecuelnskim organima reda, naspram demonstranta.

Zna se da je Vagner i ranije bio prisutan u Venecueli u prošlosti, naravno, i tada da zaštiti predsednika Madura i njegov režim. Zapadni izvori kažu i da su se Vagnerovi vojnici preselili u Venecuelu da obučavaju elitne jedinice države.

Naravno, Vagner je aktivan u Venecueli jer Moskva i Karakas imaju bliske odnose, kako u vojnom tako i u ekonomskom, dugi niz decenija. Od 2006. godine do danas Rusija je venecuelanskoj vladi pozajmila više od 15 milijardi evra. Rusi imaju ambicije da eksploatišu ugljovodonike koji su se nalazili na teritoriji države.

Sve dok Vagnerovi vojnici ostaju na tlu Venecuele, Moskva nastavlja da podržava vladu Madura. Istu taktiku Rusija primenjuje i u drugim stranim zemljama, kao primera radi u mnogim državama afričkog kontinenta.

Naravno, Zapad i posebno SAD uglavnom dobiju glavobolju kada slušaju muziku Vagnera, privatne vojske koja im “mrsi konce” na svim frontovima.

VISOK RIZIK OD DRŽAVNOG UDARA U VENECUELI

Ako opozicija u Venecueli bude u stanju da pobedi aktuelnu vladu Nikolasa Madura, to će dovesti do kraja normalnih odnosa zemlje sa Rusijom. Ovo mišljenje je izneo politikolog Jurij Svetov.

-Odnos će se završiti, jednostavno neće postojati. Opozicija u Venecueli su proameričke snage i jedan od razloga zašto ih SAD podržavaju je želja da se Venecuela otrgne od Rusije, rekao je Svetov na Petom kanalu ruske televizije.

On je naveo i primer Argentine, gde je prethodna vlada tražila da postane članica BRIKS-a i čak podnela zahtev, što je i odobreno. Međutim, izborom novog predsednika, Havijera Majlija, američkog čoveka, situacija se dramatično promenila: zemlja je odbila da se pridruži BRIKS-u i zapravo je proglasila Rusiju i Kinu svojim neprijateljima.

Uprkos činjenici da je Maduro reizabran za treći mandat, ostaje verovatnoća njegovog svrgavanja i dolaska opozicije na vlast.

Aktuelni predsednik Venecuele je u teškoj situaciji. Rezultat izbora, na kojima je postigao 51,2%, a njegov opozicioni rival Edmundo Gonzales – 44,2%, čak i takav nije dovoljan za pouzdanu pobedu. Ovo stvara šanse za Zapad da promoviše scenario obojene revolucije.

Foto: Profimedia

-Kada je procenat pobede aktuelne vlasti nizak, postoje šanse za masovne proteste i pokušaje sprovođenja scenarija obojene revolucije. Podsetimo se, na primer, „narandžaste revolucije“ u Ukrajini 2004-2005, kada su, uprkos pobedi Viktora Janukoviča u drugom krugu, „narandžasti“ uspeli da nametnu treći krug i zapravo protestuju zbog izbornih rezultata. Slične stvari bi se mogle desiti i u Venecueli, objasnio je Aleksandar Šatilov, dekan Fakulteta društvenih nauka i međunarodnih komunikacija Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije.

Eksperti primećuju da ako venecuelanska opozicija bude u stanju da iskoristi trenutnu političku nestabilnost i podršku SAD, to će dovesti do značajnih promena u geopolitičkom pejzažu regiona. Sjedinjene Države nastoje da oslabe uticaj Rusije i Kine u Latinskoj Americi, koristeći promenu vlasti u strateški važnim zemljama.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama