"ZBOG AGRESIJE KIJEVA PROTIV MALIJA": Niger prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom

Novosti online

07. 08. 2024. u 09:37

NIGER prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom zbog agresije Kijeva protiv Malija, saopštio je predstavnik prelazne vojne vlade Nigera Amadu Abdraman.

ЗБОГ АГРЕСИЈЕ КИЈЕВА ПРОТИВ МАЛИЈА: Нигер прекида дипломатске односе са Украјином

Foto: Profimedia

Ova odluka je usledila nakon što su zapadni mediji saopštili da je Mali prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom. Kako je saopšteno, razlog je to što Kijev podržava teroriste u Maliju.

- S obzirom na ozbiljnost situacije i priznatu i navodnu umešanost Ukrajine u agresiju na Mali, vlada Republike Niger, koja se u potpunosti solidariše sa vladom i narodom Malija, donosi sledeće mere: kao prvo, hitan raskid diplomatskih odnosa između Nigera i Ukrajine, kao drugo, obraćanje Savetu bezbednosti UN sa zahtevom da donese odluku u vezi sa ukrajinskom agresijom i njenim sponzorima - rekao je Abdraman.

Niger takođe namerava da se obrati Savetu bezbednosti UN „u vezi sa ukrajinskom agresijom“.

Abdraman je apelovao na međunarodnu zajednicu da se „suprotstavi odluci Ukrajine da stane u odbranu terorizma u globalnom kontekstu, gde se ignoriše potreba borbe protiv tog zla“.

Podsećamo, vlada Malija je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom zbog podrške Kijeva teroristima u toj afričkoj zemlji. Povod je bila izjava predstavnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Andreja Jusova o umešanosti Kijeva u napad oružanih terorističkih grupa na vojnike Snaga odbrane i bezbednosti Malija, koji je izveden krajem jula u severoistočnom regionu Tinzauaten u blizini granice sa Alžirom.

Vlada Malija takođe je skrenula pažnju na izjave ukrajinskog ambasadora u Senegalu Jurija Pivovarova koji je „demonstrirao nedvosmislenu podršku svoje zemlje međunarodnom terorizmu, konkretno u Maliju“.

Nezadovoljstvo postupcima Kijeva ne izražava samo Niger, nego i drugi susedi Malija. Ministarstvo spoljnih poslova Senegala pozvalo je ambasadora Ukrajine Jurija Pivovarova zbog ukrajinske podrške teroristima. Takođe, diplomatski resor Burkine Faso pozvalo je svetsku zajednicu da proceni podršku terorističkih grupa iz Kijeva.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da nije iznenađujuće da Kijev sarađuje sa teroristima u Sahelu, pošto je Ukrajina više puta pribegavala terorističkim metodama, a Moskva aktivno skreće pažnju svetske zajednice na takve akcije kijevskog režima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh-zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBIN I BRENIN KUM MEĐU 2.000 NAJBOGATIJIH: Ko je milioner sa TRIDESET PETORO dece poznat po humanosti