JASAN STAV SAD: Ako Iran ili saveznici napadnu Izrael, mi ćemo...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

07. 08. 2024. u 15:59

SJEDINjENE Države su uvek branile Izrael i nastaviće da ga brane ako ga napadne Iran ili njegovi saveznici, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

ЈАСАН СТАВ САД: Ако Иран или савезници нападну Израел, ми ћемо...

Foto Shutterstock

U intervjuu za "Foks njuz", Miler je istakao da Vašington vidi kako Iran i njegovi saveznici nastavljaju da sprovode "nekoliko terorističkih akcija" protiv Izraela i izraelskog naroda, zbog čega su SAD prinuđene da preduzmu mere odmazde protiv snaga koje destabilizuju taj region.

- Uvek smo bili jasni da ćemo braniti Izrael od terorizma. Ono što pokušavamo da uradimo jeste da prekinemo ciklus nasilja i sukoba koji nastavljaju da ugrožavaju mir i stabilnost svih na Bliskom istoku - kazao je Miler i dodao da Vašington istovremeno pokušava da "spreči eskalaciju tog sukoba diplomatskim pregovorima".

Portparol je istakao da SAD sa Izraelom neguje "bliske odnose" i da "Vašington čvrsto podržava pravo Izraela da se brani".

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države će nastaviti da štite ne samo Izrael, već i američke interese i trupe u regionu i zahtevaće "odgovornost od onih koji prete" američkom osoblju, koje radi na Bliskom istoku.

Izjave američkog portparola dolaze u okviru nove eskalacije sukoba između Izraela i Irana nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i smrti vojnog komandanta libanskog Hezbolaha Fuada Šukra, u izraelskom napadu u Bejrutu.

Američki zvaničnici su izjavili da, iako se Teheran priprema za napad u narednim danima, još uvek nije jasno kada će se to dogoditi, a detalji su nepoznati.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)