USKORO SLEDI PROIZVODNJA NAVOĐENIH RAKETA: Ove dve zemlje sve intenzivnije jačaju saradnju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

07. 08. 2024. u 16:21

AUSTRALIJA će naredne godine početi da zajedno sa SAD proizvodi navođene rakete kako bi povećali isporuke saveznicima u regionu Indo-Pacifika, saopšteno je danas nakon razgovora dve strane o oblasti odbrane.

УСКОРО СЛЕДИ ПРОИЗВОДЊА НАВОЂЕНИХ РАКЕТА: Ове две земље све интензивније јачају сарадњу

Foto: Arhiva

Istovremeno je odlučeno da će Australija pojačati američko vojno prisustvo u zemlji, uključujući dva aviona bombardera, preneo je Rojters.

Australija i SAD već rade na unapređenju vazdušnih baza na severu i zapadu Australije koje su bliže potencijalnim žarištima Kini i Južnom kineskom moru nego prestonica Kanbera.

Nakon godišnjeg sastanka dve strane u gradu Anapolis u američkoj saveznoj državi Merilend, američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je da će doći do povećanja rotacije američkih snaga u Australiji.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka izražena je zabrinutost zbog vojnih aktivnosti Kine oko Tajvana, kao i njenih vojnih pomorskih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Australija i SAD su takođe ukazale na ozbiljnu zabrinutost zbog opasnog ponašanja Kine prema filipinskim brodovima koji legalno operišu u filipinskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

U Australiji nema američkih vojnih baza, ali u gradu Darvin nalaze se snage marinaca koje se rotiraju svake godine na šest meseci, a SAD grade objekte za svoje marince u sklopu australijskih baza.

Ministar odbrane Australije Ričard Marles rekao je da prisustvo SAD u njegovoj zemlji doprinosi odvraćanju u regionu Indo-Pacifika, kao i da će doći do bliže saradnje dve zemlje u proizvodnji sistema za navođenje raketa.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi