''NE MOŽEMO TO DA URADIMO. TO NIJE DO NAS'': Lopez Obrador odbio zahtev da uhapsi Putina

Novosti online

08. 08. 2024. u 21:01

ODLAZEĆI predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador danas je odbio zahtev Ukrajine da uhapsi ruskog predsednika Vladimira Putina, ukoliko on bude ignorisao međunarodni nalog za hapšenje i bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsednice Klaudije Šejnbaum u oktobru.

НЕ МОЖЕМО ТО ДА УРАДИМО. ТО НИЈЕ ДО НАС: Лопез Обрадор одбио захтев да ухапси Путина

Foto: Tanjug

-Ne možemo to da uradimo. To nije do nas- rekao je Lopez Obrador novinarima.

Ukrajina je zatražila od Meksika da uhapsi Putina ako bude prisustvao ceremoniji polaganja zakletve Šejnbaum 1. oktobra.

Taj zahtev, u saopštenju ukrajinske meksičke ambasade od 7. avgusta, ukazuje na nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS), prenosi Rojters.

-Nadamo se da je meksička vlada svesna da je Vladimir Putin ratni zločinac sa nalogom za hapšenje protiv njega- navodi se u saopštenju ukrajinske ambasade.

Ambasada Ukrajina je takođe navela tvrdnje da je Putin osumnjičen da je naredio kidnapovanje ukrajinske dece i odveo ih u Rusiju, kao i da očekuje da Meksiko postupiti prema zahtevu ukrajinske diplomatske misije.

Tim nove predsednice Meksika je pozvao ruskog predsednika da prisustvuje inauguraciji, napominjući ranije ove nedelje da je poslao "diplomatsko obaveštenje" svim zemljama sa kojima Meksiko održava diplomatske odnose.

Putin je u junu čestitao Šejnbaum na izbornoj pobedi, nazvavši Meksiko ''istorijskm prijateljskim partnerom Rusije u Latinskoj Americi“.

Međunarodni krivični sud je prošle godine izdao nalog za Putinovo hapšenje, optužujući ga za ratne zločine zbog navodnog deportovanja stotine dece iz Ukrajine u Moskvu, nakon početka invazije u februaru 2022.

Rusija nije država članica Međunarodnog krivičnog suda, ali Meksiko jeste, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDESNA SRBIJA BEZ OLIMPIJSKOG FINALA U KOŠARCI! Orlovi držali u šaci Tim snova, ali su se Amerikanci nestvarno spasili!