AMERIKA UVELA NOVE SANKCIJE: Akcija preduzeta protiv 19 pojedinaca i entiteta u Belorusiji zbog podrške ratu u Ukrajini

Novosti online

09. 08. 2024. u 17:21

SJEDINjENE Američke Države su danas uvele sankcije pojedincima i entitetima u Belorusiji koji su podržali ruski rat u Ukrajini kroz proizvodnju vojnih resursa i isporuku robe, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

АМЕРИКА УВЕЛА НОВЕ САНКЦИЈЕ: Акција предузета против 19 појединаца и ентитета у Белорусији због подршке рату у Украјини

Foto: Profimedia

Sankcije, uvedene protiv 19 pojedinaca, 14 entiteta i jednog aviona, takođe su usmerene na umešane u izbegavanje sankcija u ime beloruskih odbrambenih entiteta i stvaranje prihoda za lica iz najužeg kruga predsednika Aleksandra Lukašenka, navodi se u saopštenju.

Akcija je preduzeta na osnovu izvršne naredbe koju je potpisao predsednik Džo Bajden 2021. godine, sa ciljem da izvrši pritisak na Lukašenka zbog optužbi za suzbijanje opozicije tokom njegovih 30 godina na vlasti.

Beloruski predsednik negira te navode, prenosi Rojters.

Jedan od subjekata na meti sankcija je Peleng, vodeća beloruska firma koja proizvodi komponente za svemirske letelice, satelite i vojna vozila, a koju SAD smatraju važnim industrijskim partnerom za Rusiju.

Američko ministarstvo je saopštilo da su ove mere preduzete zajedno sa Kanadom i Britanijom.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli objavila je da Otava uvodi sankcije protiv 10 pojedinaca i šest entiteta "kao odgovor na njihovu umešanost u tekuće i sistematsko kršenje ljudskih prava u Belorusiji".

Britanija je saopštila da je koordinisanom akcijom obeležena četvrta godišnjica ''veoma neadekvatnih'' predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, za koje većina nezavisnih posmatrača tvrdi da su obeležili kraj Lukašenkove vladavine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!