PUĐDEMON POBEGAO ŠPANSKOJ POLICIJI: Bivši premijer Katalonije krije se u ovoj zemlji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 08. 2024. u 19:00

BIVŠI katalonski predsednik Karles Puđdemon danas je stigao u Belgiju, nakon što je u četvrtak pobegao sa mitinga u Barseloni pre nego što je policija uspela da ga uhapsi na osnovu naloga koji je za njim izdat, saopštila je njegova partija Junts.

ПУЂДЕМОН ПОБЕГАО ШПАНСКОЈ ПОЛИЦИЈИ: Бивши премијер Каталоније крије се у овој земљи

Foto: EPA/Stéphanie Lecocq

Članovi Juntsa su za lokalni radio rekli da nisu sigurni da li je Puđdemon sitgao u Vaterlu, gde je godinama živeo u samonametnutom egzilu nakon neuspešnog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017, nakon čega je Madrid izdao nalog za njegovo hapšenje.

Separatistička stranka Junts upozorila je da će povući podršku španskom premijeru Pedru Sančezu ukoliko nedavno usvojen zakon o amnestiji za članove pokreta nezavisnosti ne bude primenjen i na Puđdemona i dvojicu saradnika, piše Rojters.

Puđdemonov saradnik Žordi Turul je poručio da je Puđdemon došao u Španiju da prisustvuje glasanju za novog predsednika regiona u katalonskom parlamentu, što je njegovo političko pravo, a ne da bude uhapšen.

Ipak, umesto da prošeta od mesta mitinga do zgrade parlamenta, Puđdemon je ušao u automobil, a zatim u kratkom roku odlučio da ode.

Miting je održan u četvrtak pre polaganja zakletve socijaliste Salvadora Ilja za novog predsednika tog španskog regiona u zgradi parlamenta Katalonije u Barseloni.

Pudždemon je na mitingu poručio da ima za cilj da oživi separatistički pokret u Kataloniji koji se završio nakon neuspešnog referenduma 2017, koji je Madrid proglasio nezakonitim.

Nedugo nakon toga, pojedini separatisti su pobegli u inostranstvo, a ranije ove godine je usvojen zakon o amnestiji, ali on ne važi za Pudždemona i nekoliko njegovih saradnika.

 

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA  - Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)