"SHVATITE RUSIJU OZBILJNO": U Japanu predviđaju Ukrajini raspad na tri dela ako se ne desi ovo

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

11. 08. 2024. u 10:12

UKRAJINA bi mogla da se raspadne na tri dela ako ne započne mirovne pregovore, rekao je za Sputnjik bivši šef Odeljenja za Evropu i Aziju pri Ministarstvu inostranih poslova Japana Kazuhiko Togo.

СХВАТИТЕ РУСИЈУ ОЗБИЉНО: У Јапану предвиђају Украјини распад на три дела ако се не деси ово

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Odbijanje SAD i Velike Britanije da pregovaraju sa Rusijom o Ukrajini može dovesti do raspada Ukrajine na tri dela. U naredna tri meseca Rusija bi mogla da napreduje i dovede do toga da se Ukrajina ne oporavi ni za mandata Bajdena ili Haris, ni Trampa. Tada bi Ukrajina mogla da se raspadne na tri dela: istočni će pripasti Rusiji, zapadni – zapadnoj Evropi, a u sredini će ostati mala Ukrajina sa Kijevom - navodi Togo.

Bivši diplomata smatra da Ukrajina i zapadne zemlje ne bi trebalo da ignorišu mirovne predloge ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Mirovni predlozi koje je Putin izneo sredinom jula su još oštriji od onih o kojima je govorio u intervjuu Takeru Karlsonu. Putin daje mirovne predloge, ali Bajden i Zelenski govore da se tu nema o čemu da se razgovara i da je cilj Ukrajine – izlazak na granice iz 1991. godine. To je suludo, pošto je Ukrajina sama odustala od sporazuma iz Istanbula prema kojima je to skoro i dobila - pojasnio je bivši japanski diplomata.

Togo poziva da se mirovni predlozi Rusije shvate ozbiljno.

- Sa punom odgovornošću mogu da kažem da se te reči moraju shvatiti ozbiljno. Sada je šansa za početak pregovora. Ako dođe do podele Ukrajine na tri dela, ova situacija i uslovi koji sada postoje tada će izgledati kao slatki snovi - poručio je stručnjak.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE KARIJEV SIN? Osvajao medalje sa reprezentacijom Nemačke, oženio lepoticu (FOTO)