VAŠINGTON HOĆE DA ZAMENI ZELENSKOG: SVR RF - On je novi kandidat za predsednika Ukrajine

Novosti online

13. 08. 2024. u 08:59

U VAŠINGTONU razrađuju opcije kako da Vladimira Zelenskog zamene osobom kojom bi se lakše upravljalo i koja bi bila manje korumpirana, navodi se u saopštenju pres-službe Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR RF).

ВАШИНГТОН ХОЋЕ ДА ЗАМЕНИ ЗЕЛЕНСКОГ: СВР РФ - Он је нови кандидат за председника Украјине

Foto: AP

Kao odgovarajući kandidat razmatra se bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

- Kao odgovarajući kandidat u ovom trenutku se razmatra bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov. Kao njegove "jače strane" Amerikanci navode tesne veze sa nacionalističkim jedinicama i očuvane kontakte sa liderima evropskih država - navodi se u saopštenju.

SAD su već naložile NGO da razrade scenario dolaska Avakova na vlast u Kijevu, o tome se diskutuje sa bivšim premijerom Julijom Timošenko, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom i poslanicima partije Zelenskog "Sluga naroda".

Potom bi trebalo da usledi snažna medijska kampanja u cilju diskreditacije Zelenskog s ciljem da on na kraju bude primoran da napusti svoj položaj.

Takođe se navodi da u Beloj kući polaze od toga da bi takav korak omogućio Zapadu da se pripremi za mogući početak pregovora sa Rusijom o okončanju sukoba.

Foto:Ministarstvo ukrajinske policije

Spoljna obaveštajna služba Rusije navodi da je Zelenski počeo da se ponaša uneravnoteženo jer je zabrinut pre svega zbog toga kako da očuva sopstveni položaj u Ukrajini koji je ugrožen nakon što mu je 20. maja istekao mandat.

On preduzima nepromišljene korake koji prete eskalacijom situacije daleko izvan granica Ukrajine.

- U američkoj eliti nezadovoljstvo je sve veće. I u Demokratskoj i Republikanskoj stranci sve su jači glasovi onih koji sumnjaju da se milijarde vojne pomoći koje dobija Kijev svrsishodno troše. Zelenski preduzima nepromišljene korake koji prete eskalacijom daleko izvan granica Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Dok se Amerikance bave potragom za osobom koja bi zamenila Zelenskog, Ukrajina se polako ali sigurno pretvara u "crnu rupu" Evrope, zaključuje Spoljna obaveštajna služba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?