PUTIN OKUPIO VOJNI VRH, PA POBESNEO: "Ti o tome nećeš govoriti!"

Novosti online

13. 08. 2024. u 09:38

NIJE lako učestvovati na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kada se govori o krizi. Neki, manje vešti, lako dobiju "po prstima".

ПУТИН ОКУПИО ВОЈНИ ВРХ, ПА ПОБЕСНЕО: Ти о томе нећеш говорити!

Foto: Profimedia

Kremlj na svom sajtu prenosi kako je protekao sastanak u Novom Ogarjovu, gde je Putin okupio rukovodstvo bezbednosnih i vojnih službi, a na kome se razgovaralo o ukrajinskom osvajanju dela teritorije u ruskoj Kurskoj oblasti.

Gubernator te oblasti Aleksej Borisovič Smirnov smatrao je da se otvoreno govori:

- Trenutno je situacija u regionu složena, danas je pod neprijateljskom kontrolom 28 naselja. Dubina prodiranja u Kursku oblast je 12 kilometara, širina fronta je 40 kilometara.

Vladimir Putin ga prekida:

- Slušajte, Alekseju Borisoviču, vojni resor će nas obavestiti o širini i dubini tamo. Pričaćete nam o društveno-ekonomskoj situaciji i izveštavati o pomoći ljudima.

Guverner je potvrdio da je do ponedeljka evakuisano 121.000 ljudi, a još 59.000 čeka evakuaciju.

Neprijatelja čeka snažan odgovor

Situacija u Kurskoj oblasti je loša i ukrajinski prodor je izazvao pravu pometnju u ruskim redovima. Putin je na početku razgovora rekao:

Foto: Profimedia

- Neprijatelj će nesumnjivo dočekati snažan odgovor, a svi ciljevi koje smo postavili sigurno će biti ostvareni.

On je tumačio i ukrajinsku operaciju, navodeći da je sada jasno „zašto je režim u Kijevu odbio naše predloge za mirno rešenje, kao i predloge zainteresovanih i neutralnih posrednika“. Ruski predlog za mirno rešenje zahteva od Ukrajine, koju Putin naziva ili neprijateljem ili režimom u Kijevu, da se odrekne sva četiri regiona koje je delimično okupirala Moskva (Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson) i da se na osnovu toga počnu razgovori. Putin prihvata tezu da ukrajinski napad ima za cilj jačanje pregovaračkih pozicija.

– Čini se da neprijatelj, uz podršku svojih zapadnih pokrovitelja, sprovodi njihove direktive, a Zapad koristi Ukrajince kao posrednike u ovom sukobu. Čini se da neprijatelj želi da ojača svoju pregovaračku poziciju za budućnost. Ali kakve pregovore možemo da vodimo sa onima koji neselektivno napadaju civile i civilnu infrastrukturu ili predstavljaju pretnju nuklearnim objektima? O čemu razgovarati sa takvim partijama - pita šef Kremlja.

Poslednje dve rečenice privlače pažnju: Rusija od proleća masovno napada energetsku infrastrukturu Ukrajine, pokušavajući da stvori situaciju u kojoj Kijev ove zime ne može da obezbedi struju i grejanje stanovništvu. Rusija je zauzela ukrajinsku nuklearku Zaporožje, najveću u Evropi, koja je van funkcije. Ukrajinske snage su i dalje relativno daleko od ruske nuklearne elektrane Kursk.

– Drugo, ove akcije imaju za cilj postizanje primarnog vojnog cilja: zaustavljanje napredovanja naših snaga u njihovom nastojanju da potpuno oslobode teritorije Luganske i Donjecke Narodne Republike, regiona Novorusije, objašnjava Putin.

Potvrđujući da je cilj svih ciljeva aktuelnog trenutka "specijalne vojne operacije" potpuno osvajanje te dve ukrajinske oblasti. Putin tvrdi da ukrajinska strana u tome nije bila uspešna, što je tačno, dinamiku na tom delu ratišta i dalje diktira Rusija. Ukoliko se situacija u Kurskoj oblasti zakomplikuje i ruske snage ne uspeju da potisnu ukrajinske snage, nije isključeno da će Moskva morati da povuče deo svojih snaga sa tog dela fronta, što bi moglo da pruži neophodan predah ukrajinskim snagama, ne isključujući mogućnost proboja.

Rusko društvo ostaje čvrsto i podržava vojsku

- Konačno, drugi cilj neprijatelja je da izazove razdor i podele u našem društvu, da unese strah i podriva jedinstvo i koheziju ruskog naroda. To žele da postignu destabilizacijom situacije u pograničnim oblastima. Međutim, odgovor ruskih građana je bio odlučujući: postoji široka podrška onima kojima je potrebna, snažna podrška vojsci i, što je najvažnije, sve veći broj pojedinaca koji žele da se pridruže redovima onih koji herojski brane Rusiju. U poslednje vreme primetan je porast broja ljudi koji potpisuju ugovore sa Ministarstvom odbrane, zaključio je Putin ekspoze.

Ukrajinski napad, priznaje Putin, postigao je važan cilj, uneo je nemir u rusko rukovodstvo. Što nije dobra vest ako se prihvati teza da bi pregovori o mirnom rešenju sukoba počeli početkom sledeće godine.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane