BAJDEN PRIZNAO: "U stalnom smo kontaktu sa Ukrajincima"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

14. 08. 2024. u 11:39

VAŠINGTON je u kontaktu sa Kijevom u vezi sa upadom Ukrajine u rusku Kursku oblast, što stvara problem Moskvi, rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

БАЈДЕН ПРИЗНАО: У сталном смо контакту са Украјинцима

Foto: AP Photo/Evan Vuči

Prošle nedelje Ukrajina je poslala nekoliko hiljada vojnika preko ruske granice da zauzmu desetak sela i neselektivno gađaju civile, navodi Moskva.

- Razgovaram sa svojim osobljem redovno, verovatno svakih četiri ili pet sati u poslednjih šest ili osam dana i to stvara pravu dilemu za (ruskog predsednika Vladimira) Putina - rekao je Bajden novinarima, prvi put komentarišući napad na Kursku oblast.

- I bili smo u direktnom kontaktu, stalnom kontaktu sa Ukrajincima. To je sve što ću reći o tome dok ovo traje - dodao je on.

Ranije je evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao da Kijev ima "punu podršku" bloka za ofanzivu na Kursku oblast.

Vašington i Brisel su ranije na upite medija o događajima u Kurskoj oblasti iznosili opšta mesta o podršci Ukrajini.

- U kontaktu smo sa našim ukrajinskim kolegama i radimo na tome da bolje razumemo šta oni rade, šta su im ciljevi, kakva je njihova strategija, a ja ću ostaviti malo prostora da obavimo te razgovore pre nego što pokušam da okarakterišem šta se dešava - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u petak.

Kasnije istog dana, SAD su najavile još 125 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Međutim, u ponedeljak je senator Lindzi Grejam - republikanac iz Južne Karoline - otišao u Kijev i pohvalio upad u Kursku oblast kao "hrabar" i "lep". On je takođe pozvao penzionisane pilote sa Zapada da se pridruže ukrajinskim pilotima i lete protiv Rusije lovcima F-16 koje je obezbedio NATO.

Ukrajinski vojnici koji su razgovarali sa zapadnim medijima priznali su da su imali značajne žrtve u invaziji. Oni su takođe rekli da su njihovi ciljevi bili da zauzmu neku teritoriju koja bi mogla da se razmeni u mogućim mirovnim pregovorima sa Moskvom, kao i da umanje pritisak na frontu u Donbasu.

(RT internešenel)

BONUS VIDEO: KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane