SAMO AKO IZRAEL ISPOŠTUJE PRETHODNI DOGOVOR: Pripadnici Hamasa neće učestvovati na mirovnim pregovorima u Dohi

Novosti online

14. 08. 2024. u 13:23

PRIPADNICI Hamasa neće učestvovati na mirovnim pregovorima u Dohi, osim ako se Izrael ne bude pridržavao ranije iznetih predloga, rekao je danas neimenovani zvaničnik te militantne grupe za libansku televiziju Al Majadin.

САМО АКО ИЗРАЕЛ ИСПОШТУЈЕ ПРЕТХОДНИ ДОГОВОР: Припадници Хамаса неће учествовати на мировним преговорима у Дохи

Foto Tanjug/AP

On je istakao da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio nove uslove koji će poremetiti pregovore.

Izraelski Kanal 13 nedavno je izvestio da je uoči početka nove runde pregovora o razmeni zatvorenika i prekida vatre u Pojasu Gaze, Netanjahu još jednom najavio nove uslove, piše Irna.

Netanjahu je pozvao na hitno oslobađanje 33 taoca i takođe je zatražio od svojih pregovarača da uzmu u obzir identitet palestinskih zatvorenika čije oslobođenje zahteva Hamas i da utvrde mehanizam za povratak Palestinaca u severni Pojas Gaze.

Zemlje posrednice Egipat, Katar i SAD nedavno su pozvali Izrael i Hamas da nastave pregovore o primirju u Dohi ili Kairu 15. avgusta, a Hamas je saopštio da ostaje pri zahtevu za implementaciju sporazuma o prekidu vatre.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael je saopštio da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države uništenje palestinskih militanata.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsednik SAD Džozef Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dve faze.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

BELORUSKE MEHANIZOVANE JEDINICE U STANjU PRIPRAVNOSTI: Usled tekućeg upada Ukrajine u oblast Kurks

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao