OTKAZANO NA STOTINE LETOVA, TAJFUN SVE BLIŽE: Snažna vremenska nepogoda pokvarila jedan od najvećih praznika u zemlji

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 08. 2024. u 13:02

STOTINE letova otkazano je danas u Japanu usred jednog od najvećih praznika dok se još jedan tajfun približava arhipelagu.

ОТКАЗАНО НА СТОТИНЕ ЛЕТОВА, ТАЈФУН СВЕ БЛИЖЕ: Снажна временска непогода покварила један од највећих празника у земљи

Foto: Tanjug AP

Nekoliko dana nakon što je tropska oluja Marija donela obilne kiše, očekivalo se da će tajfun Ampil zaobići region Tokija, dom za skoro 40 miliona ljudi, kasno u četvrtak, a zatim stići do obale Pacifika u petak i subotu.

Najveća japanska avio-kompanija ANA otkazala je u petak oko 280 domaćih letova, što je pogodilo više od 60.000 putnika, dok je Japan erlajns otkazao 191 domaći i 26 međunarodnih letova, što je pogodilo 38.600 putnika, preneo je AFP.

Očekuje se da će u petak biti otkazani i brzi vozovi za glavne destinacije, uključujući i liniju između Tokija i centralnog grada Nagoje.

Tajfuni Ampil i Marija dolaze dok Japan slavi jedan od najvažnijih godišnjih praznika, Obon, kada se milioni Japanaca vraćaju u svoje rodne gradove.

Obon se praznuje na sličan način kao što se u našim krajevima pokojnici odaju na Dan Svih svetih, pa su u Japanu, u skladu sa budističkim verovanjima, dani od 13. do 15. avgusta posvećeni sećanju na preminule članove porodice.

Japan redovno pogađaju tajfuni koji mogu izazvati fatalna klizišta.

Tajfuni u regionu se formiraju bliže obalama, pojačavaju se brže i traju duže nad kopnom zbog klimatskih promena, prema studiji objavljenoj prošlog meseca.

(Kliks)

BONUS VIDEO: UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon udara drona izbio požar na nuklearnoj elektrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva