NAPULJ, EVROPSKA PRESTONICA LAŽNIH EVRA: U garaži u Italiji otkrivena štamparija sa najvećom sumom ikad zaplenjenog fasifikovanog novca

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

15. 08. 2024. u 22:03

U JEDNOJ garaži u Napulju otkrivena je i zaplenjena štamparija sa najvećom sumom ikada zaplenjenom lažnog novca štampanog na najsavremenijim digitalnim mašinama u visokoj rezoluciji, novčanice od 20, 50 i 100 evra u vrednosti od 2.7 miliona evra.

НАПУЉ, ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА ЛАЖНИХ ЕВРА: У гаражи у Италији откривена штампарија са највећом сумом икад заплењеног фасификованог новца

Foto Novosti

Prava fabarika štampanja novčanica u iznajmljenoj garaži, otkrivena je zahvaljujući istrazi napuljskog Tužilaštva koje je imalo za cilj da neutrališe transnacionalnu organizaciju koja je radila na falsisfikovanju novčanica. 

Pripadnici 1. operativne sekcije „Rim“ komande karabinijera za borbu protiv falsifikata, uz podršku Pokrajinske komande Napulja, grupe za specijalne operacije, i 10. puka karabinijera Kampanije uočili su lokaciju, u istočnom kvartu Napulja, Pontićeli, izvšili pretres i uhapsili sve in flagrante.

Istinski plen do sada najveći, novčanice od 20, 50 i 100 evra koje su se potom prodavale po ceni u proseku od 30 posto vrednosti realne vrednosti novca. Zaplenjena je 31 digitalna mašina za štampanje i veliki tehničko-grafički materijal za digitalno štampanje. Novčanice su zaplenjene u trenutki kada još nisu bile rezane, 80.000 listova sa po 12 bankonota novčanica od po 50 evra, tipa Evropa, koje je banda je po dobro raspoređenoj vertikalnoj liniji prodavala u evrozoni.      

Uhapšen je šef bande za štampanje lažnih novčanica 70. godišnji Alfredo Muoio, ekspert u toj materiji, koji je već poznat u čitavoj Evropi i još šest osoba, među njima dvojica koji su bili veoma vešti falsifikatori i  verni radnici koji su radili za bosa bez predaha. Spavali su pored garaže kako bi se obezbedio danonoćni rad u štampanju lažnih novčanica.

Bilo je potrebno mnogo vremena da se uoči takvo mesto jer je  locirano u potpuno zatvorenom podzemnom odeljku, iza garaže pored kuće osumnjičenog, a dostupno isključivo preko pokretnog zida izgrađenog na šinama kojim se moglo upravljati samo preko elektronskog sistema, unutar tajne štamparije.

Istraga je omogućila da se utvrdi da je štamparija proizvela velike količine lažnih novčanica u apoenima od 20, 50 i 100 evra počevči od 2011. godine a koje su pripisane 5. klasi falsifkovanja koje je Evropska centralna banka definisala kao „uobičajene“,

Kvalitet novčanica kontrolisala je policija za vrednovanje novca u Rimu i potvrdila da je reč o već poznatom proizvodu „Napoli grupe“ koja je najefikasnija na svetu, a koja je radila ranije između Kazerte i Napulja i cena njihovih novčanica u prodaji je bila 20 pravih evra za 50 falsifivanih.

Muoio je „stari poznanik“ snaga javnog reda, profesionalni tipograf, poznat još iz vremena lire kao štampar lažnog novca, više je puta postavljao ilegalne štamparije, a 2006. je uhvaćen u jednom hangaru u mestu Kastel Volturno (Kazerta) dok je štampao banknote takođe u apoenima od 50 evra.

Kada je izašao na slobodu nije se više lično pojavljivao na poslu i izlagao jer je  delegirao svoje verne saradnike. On je ostajao uvek malo udaljen od mesta proizvodnje, iznajmljivao je manje upadljive prostore za rad, nije prestajao sa svojom izuzetno plodnom aktivnošću proizvodnje i komercijalizacije lažnih novčanica s tim da se sada proširio i na one od 20 i 100 evra u vrednosti od 50 i 100 evra, a koje su bivale zaplenjene u čitavoj Evropi.

Procenjuje se da je ova štamparija s obzirom na veliku efikasnost rasprostranila širom evrozone oko 30 procenata od ukupno falsifokovane valute, proizvodeći tako preko 15 miliona evra u falsifikovanim novčanicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje