VAKCINA PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA: U institutu Gamaleja već rade na cepivu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 23:33

ISTRAŽIVAČKI rad na stvaranju vakcine protiv majmunskih boginja u Rusiji je završen, njena pretklinička ispitivanja mogu trajati 6-7 meseci, rekao je za Sputnjik Aleksandar Gintsburg, direktor Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

ВАКЦИНА ПРОТИВ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: У институту Гамалеја већ раде на цепиву

Foto: Shutterstock/Ilustracija

-Istraživački rad je zapravo završen i čekamo ko će finansirati „kliniku“, pošto je to veliki novac. Ne možemo to sami da uradimo, rekao je Guncburg.

On je takođe napomenuo da bi pretklinička ispitivanja vakcine mogla da potraju 6-7 meseci, dok je vreme kliničkih ispitivanja još uvek nepoznato.

Planirano je da se vakciniše i okolina obolelog od majmunskih boginja, kao i osobe za koje se sumnja na moguću infekciju.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je u četvrtak, drugi put u dve godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje.

Nakon izbijanja epidemije u Demokratskoj Republici Kongu, zaraza se proširila na susedne zemlje.

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu, piše britanska agencija.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblast

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI AMERIKANCI?! Snimak koji će obići planetu: Nikola Jokić se raskopčao, pa zapevao na sav glas baš ovu pesmu! (VIDEO)