NATO GRADI VOJNI GRAD U RUMUNIJI: Baza za osmatranje Crnog mora će se povećati četiri puta

Novosti onlajn

15. 08. 2024. u 22:54

POVRŠINA baze NATO "Mihail Kogelničanu" u Rumuniji će se učetvorostručiti nakon radova na modernizaciji, pišu francuski mediji, pozivajući se na rumunsku vojsku.

НАТО ГРАДИ ВОЈНИ ГРАД У РУМУНИЈИ: База за осматрање Црног мора ће се повећати четири пута

Foto AP

Četvorostruko povećanje baze podrazumevaće izgradnju dodatne piste, kao i povećan prostor za kretanje i parkiranje letelica. Pored toga, baza će imati hangare, skladišta, novi kontrolni toranj i „ceo grad“ sa bolnicama i školama. NATO vojnici i njihove porodice moći će da žive u ovom gradu mnogo duže nego što je to trenutno moguće.

Baza je postala jedan od „strateški najvažnijih objekata” na istočnom krilu alijanse pred navodnom „ruskom pretnjom”. Odatle se, između ostalog, prati Crno more.

U bazi će biti smešteno 10.000 vojnika sa njihovim porodicama i pomoćnim osobljem.

Izgradnja bi mogla biti završena do 2040. godine. Kompleks bi mogao da postane najveća vojna baza NATO-a u Evropi.

Ranije je programski direktor Akademije političkih nauka Aleksandar Stepanov rekao da Rumunija, na podsticaj Sjedinjenih Država, preuzima ulogu odskočne daska za projektovanje pretnji na ruskom pravcu.

Oružane snage SAD koriste bazu "Mihail Kogelničanu" od 1999. godine, a trenutno su tamo smeštene jedinice američke 101. vazdušno-desantne divizije, kao i saveznički lovci koji pomažu rumunskom vazduhoplovstvu u obavljanju misija vazdušne policije.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva