PAMETNA MINSKA POLJA I PROTIVOKLOPNI SISTEMI: Na "Armiji 2024" predstavljena robotizovana vozila "impuls" i "žalo"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 08. 2024. u 07:11

KOMPANIJA "Gumič" razvila je univerzalnu besposadnu guseničarsku platformu "impuls", koja se može opremiti raznim zamenljivim modulima, a na poligonu je testirana verzija "impuls-k" naoružana protivoklopnim raketnim sistemom, rekao je za RIA Novosti generalni direktor kompanije Aleksandar Gavrilov, na forumu "Armija 2024".

ПАМЕТНА МИНСКА ПОЉА И ПРОТИВОКЛОПНИ СИСТЕМИ: На Армији 2024 представљена роботизована возила импулс и жало

Foto printskrin Jutjub/Evgeniй

-Sve mete su pogođene iz prve. Testovi su uspešno završeni, izjavio je Gavrilov.

Kako je objasnio generalni direktor "Gumiča", na univerzalnu platformu "impuls", koja je nekoliko desetina puta jeftinija od tenkova i drugih teških oklopnih vozila, mogu se ugraditi ne samo protivoklopni sistemi, već i lanseri za daljinski miniranje, razni borbeni moduli, minobacači i uređaji za elektronsko ratovanje i izviđanje.

Takođe, navodi se da "impuls" može poslužiti kao stanica za dopunu i lansiranje dronova manjih dimenzija.

Pored toga,"Gumič" je razvio i borbeni modul za platformu, opremljen automatskim bacačem granata AGS-17 ili AGS-30 ili mitraljezom PKTM.

Na daljinskom upravljaču "impulsa" nalaze se komande za sve vrste naoružanja i opreme koje je moguće ugraditi na robotizovanu platformu, a za upravljanje nije potrebna posebna obuka. Prema rečima Gavrilova, potrebno je samo da označite tačku na mapi na kojoj se nalazi meta, a borbeni modul ugrađen na "impulsu" će sam dejstvovati uz pomoć ugrađenih balističkih računara.

Robotizovana platforma se kontroliše pomoću optičkog kabla, što mu omogućava da radi na udaljenostima do 25 kilometara od operatera, a u pitanju je potpuno električan sistem sa baterijama koja omogućavaju autonomiju rada u trajanju od četiri sata.

Baterije se lako mogu ukloniti i napuniti ubacivanjem novih baterija u platformu, a "impuls" će nastaviti da obavlja borbene misije.

Pored "impulsa", pomenuta kompanija predstavila je još jednu daljinski upravljanu robotizovanu platformu - "žalo" (žaoka u prevodu sa ruskog jezika).

Ovo vozilo točkaš služi za stvaranje "pametnih" minskih polja, koja omogućavaju oklopnim vozilima sopstvenih snaga da prolaze kroz njih i bore se protiv neprijateljskih vozila, rekao je Gavrilov.

-U suštini, ovo je pametno minsko polje. Na 'žalo' se postavlja protivtenkovska mina TM-62, a zatim 100-200 robota izlazi na teren. Kada njihova vozila treba da prođu, pomeraju se u stranu, a zatim se vraćaju na početnu poziciju, rekao je Gavrilov.

Mini-platforma, dimenzija ne više od pola metra sa pola metra, opremljena je sa četiri pogonska točka, sistemom za ispuštanje mina i "zna kako" da ostavi minu na pravom mestu i krene u naredni zadatak.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji