MIKATI ZAHTEO OD LEMIJA DA PRITISNE IZRAEL DA ZAUSTAVI ESKALACIJU: Razgovaralo se i o bezbednosnim razvojima na jugozapadu Libana

Jovana Švedić

18. 08. 2024. u 09:39

PRIVREMENI premijer Libana Nadžib Mikati pozvao je u subotu telefonom na britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lamija da spreči dalju vojnu eskalaciju Izraela u južnom Libanu, upozoravajući na "teške posledice".

МИКАТИ ЗАХТЕО ОД ЛЕМИЈА ДА ПРИТИСНЕ ИЗРАЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ЕСКАЛАЦИЈУ: Разговарало се и о безбедносним развојима на југозападу Либана

Foto: Tanjug

- Tokom telefonskog razgovora, razgovaralo se o bezbednosnim razvojima na jugozapadu Libana i potrebi za pojačanjem napora da se zaustavi eskalacija nasilja - saopšteno je iz pres-službe libanskog premijera Nadžiba Mikatija.

- Potrebno je da se vrši pritisak na izraelskog neprijatelja da zaustavi direktno gađanje gradova i sela na jugu, što dovodi do žrtava, povreda i velike štete - naglasio je libanski premijer.

Mikati je izrazio zabrinutost da trenutni ciklus nasilja može dovesti do opasne eskalacije.

Lemi je, sa svoje strane, obećao da će pojačati diplomatske napore kako bi zaustavio rastući rizik od šire degradacije situacije.

Poslanik Hezbolaha, Hasan Ezedin, primetio je da je novi video koji je objavila partija, na kojem se prikazuje podzemna vojna baza "Imad 4" i obimna mreža tunela, sam po sebi izazov za Izrael.

Rekao je da Izrael treba veoma ozbiljno da shvati "sposobnosti otpora".

Tokom komemorativne proslave, Ezedin je izjavio da Izrael ne sme da pogrešno protumači tišinu otpora kao znak slabosti, napominjući da je partija "spremna za svaku budalaštinu", iako ne želi širi rat.

Zaključio je rekavši da su odgovor otpora i Irana neizbežni i nezavisni od tekućih pregovora o primirju u Kataru i njihovih potencijalnih ishoda.

Izrael i Hezbolah su razmenjivali vatru od početka rata u Gazi.

Izraelski napad u subotu rezultirao je sa najmanje deset poginulih Sirijaca, uključujući ženu i dvoje dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Libana.

Izrael je rekao da je napao skladište oružja Hezbolaha.

Pregovori o primirju trebalo bi da se nastave u Kairu u narednim danima.

Američki, katarski i egipatski posrednici rekli su da pregovori o postizanju primirja u ratu koji traje više od 10 meseci napreduju, a američki predsednik Džo Bajden je izjavio „da smo bliži nego što smo ikada bili“.

BONUS VIDEO:

UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon udara drona izbio požar na nuklearnoj elektrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO