DA LI JE NA POMOLU KRAJ RATA U IZRAELU? Blinken po deseti put u ratnoj zoni, dogovor blizu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 08. 2024. u 10:27

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi danas da stigne u Izrael, u okviru intenziviranih diplomatskih napora zvaničnog Vašingtona da se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze kojim bi se okončao desetomesečni rat između Izraela i Hamasa.

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ КРАЈ РАТА У ИЗРАЕЛУ? Блинкен по десети пут у ратној зони, договор близу

FOTO: AP/Tanjug

Blinken dolazi u region deseti put od početka rata koji je izbio u oktobru prošle godine, a nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države predstavile predloge za koje se veruje da bi mogle da premoste razlike između zaraćenih strana, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici izražavaju novi optimizam da je moguće postizanje dogovora, ali i upozoravaju da još ima nezavršenog posla.

- Ono što smo uradili je da smo uzeli u obzir preostale razlike i povezali ih na način za koji mislimo da je suštini pogodan za dogovor spreman za sprovođenje i napredovanje -  izjavio je u petak visoki zvaničnik američke administracije.

Očekuje se da će se Blinken u Izraelu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim visokim zvaničnicima. Pregovorački proces se odvija u senci straha od regionalne eskalacije sukoba, navodi Rojters.

(B92)

BONUS VIDEO: MAGIČNA ETNA -  Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!