POLJSKA ODOBRILA GRANIČARIMA DA PUCAJU: Zakonom proširena ovlašćenja trupama

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 08. 2024. u 17:18

PREDSEDNIK Poljske Andžej Duda potpisao je zakon kojim se šire ovlašćenja vojske, policije i pripadnika pogranične službe za upotrebu oružja i oslobađa ih krivične odgovornosti u slučaju otvaranja vatre, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

ПОЉСКА ОДОБРИЛА ГРАНИЧАРИМА ДА ПУЦАЈУ: Законом проширена овлашћења трупама

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

Duda je odobrio "Zakon o podršci aktivnostima vojnika i oficira" u sredu na obeležavanju Dana oružanih snaga u Poljskoj, saopštila je Malgožata Paprocka, šef predsedničkog kabineta.

Novi zakon dozvoljava vojsci da učestvuje u operacijama unutar države u mirnodopskom periodu i postavlja pravila za upotrebu vatrenog oružja u tim situacijama.

Između ostalog, uvodi se i amandman u poljski Krivični zakonik koji isključuje krivičnu odgovornost ako vojnik, koji čuva granicu, puca iz oružja da bi zaštitio svoj život ili život druge osobe, čak i ako je to učinjeno kršeći postojeća pravila.

Prema rečima Dude, zakon će "omogućiti da granica i druge lokacije budu zaštićene još bolje, još efikasnije, dok se istovremeno povećava bezbednost poljskog vojnika".

Poljski parlament - Sejm, ovaj zakon je usvojio sredinom jula, mesec i po dana nakon što je poljski vojnik podlegao povredama koje je zadobio kada ga je jedan od migranata napao nožem kroz ogradu koju je Varšava podigla na poljsko-beloruskoj granici.

Podsećanja radi, u junu su tri poljska vojnika privedena zbog ispaljivanja nekoliko hitaca upozorenja, od kojih su dvojica optuženi za zloupotrebu moći i ugrožavanje života drugih ljudi. Savet Evrope je zbog ovog slučaja pozvao Varšavu da ne menja pomenuti zakon, navodeći u pismu da "međunarodno pravo zahteva od država da u najvećoj mogućoj meri smanje štetne posledice upotrebe sile".

Iz SE su dodali i da bi zakon "mogao dovesti do toga da nesrazmerna upotreba sile i incidenti zlostavljanja ne budu propisno istraženi".

Sredinom 2021. godine na poljsko-beloruskoj granici okupilo se nekoliko hiljada migranata u nadi da će ući u zemlje Evropske unije. Od tada nekoliko stotina ilegalnih imigranata svakog meseca pokušava da uđe u Poljsku. Poljske vlasti pojačale su bezbednost granica, rasporedile vojsku i suzbijaju pokušaje ilegalnih imigranata, okrivljujući Minsk za migracionu krizu.

Istovremeno, Belorusija negira sve te optužbe i optužuje Poljsku da nasilno proteruje migrante na njenu teritoriju i veštački eskalira situaciju sa izbeglicama. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je da Minsk više neće obuzdavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU, te da zbog zapadnih sankcija za to nema "ni novca ni snage".

Poljska je već podigla ogradu na granici sa Belorusijom. Ograda je duga 186 kilometara, visoka pet metara i košta 1,6 milijardi zlota (oko 400 miliona dolara).

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!