ERDOGAN SPREMAN DA PRUŽI RUKU POMIRENJA: Francuzi pišu da je Turska za veliki dogovor

Novosti online

18. 08. 2024. u 17:23

TURSKA vodi politiku smirivanja na Bliskom istoku i nastoji da obnovi veze sa Sirijom, piše "Figaro".

ЕРДОГАН СПРЕМАН ДА ПРУЖИ РУКУ ПОМИРЕЊА: Французи пишу да је Турска за велики договор

Foto: Profimedia/Emmanuel DUNAND

Istovremeno, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan spreman je da sarađuje sa svojim nekadašnjim neprijateljem Bašarom el Asadom kako bi se otarasio dela sirijskih izbeglica.

Erdogan je promenio ploču, ali ne i cilj: da sačuva obraz i zaštiti interese svoje islamsko-konzervativne Partije pravde i razvoja. Solen Pojraz, istraživač na Visokoj školi društvenih nauka i stručnjak za sirijska pitanja u Turskoj, objašnjava da turski lider stalno koristi spoljnu politiku za rešavanje domaćih pitanja.

Prema neproverenim informacijama, Ankara će biti spremna da zabrani delovanje sirijske opozicije na svojoj teritoriji, povući će trupe iz Sirije i vratiti joj kontrolu nad severom zemlje, a takođe će izvršiti pritisak na Vašington da povuče trupe iz zona naseljenih Kurdima. Zauzvrat, Damask mora da prihvati do 2 miliona izbeglica i da obezbedi njihovu bezbednost, uključi opoziciju u buduću vladu i neutrališe kurdske militante na svojoj teritoriji.

Stručnjaci, međutim, teško mogu da zamisle da će Turska tako lako da vrati severni deo Sirije. Pored toga, Sirija nema ni ekonomske kapacitete ni želju da primi izbeglice, smatra šef opozicionog kanala Sirija TV Hamza Mustafa. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!