KAMALU BODRE BAJDEN, OBAMA I KLINTONOVI: Demokrate u Čikagu do četvrtka daju vetar u leđa predsedničkoj kandidatkinji

A.Vojinović

20. 08. 2024. u 10:55

POTPREDSEDNICA SAD i kandidatkinja demokrata za predsednika na izborima za 47. šefa Bele kuće Kamala Haris stigla je u Čikago na početak četvorodnevne Demokratske nacionalne konvencije na kojoj će prihvatiti nominaciju svoje partije pred 50.000 posetilaca. Na bini "Junajted centra" u prestonici Ilinoisa smenjivaće se zvučna imena plave partije, ali i brojne javne ličnosti, dajući vetar u leđa Harisovoj, dva i po meseca uoči početka izbora 5. novembra, na kojima će snage odmeriti sa liderom republikanaca Donaldom Trampom.

КАМАЛУ БОДРЕ БАЈДЕН, ОБАМА И КЛИНТОНОВИ: Демократе у Чикагу до четвртка дају ветар у леђа председничкој кандидаткињи

Foto: AP Photo/Alex Brandon

Prve večeri se očekuje da se okupljenima obrati predsednik SAD Džozef Bajden, prva dama Džil Bajden, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, kao i gradonačelnik Čikaga Brendon Džonson. Još otakako je najavljeno da će konvenciju otvoriti aktuelni šef Bele kuće pažnja medija se sa Kamale ponovo preusmerila na njenog šefa i doskorašnjeg predsedničkog kandidatata demokrata koji se nedavno, pod pritiskom, povukao iz trke za reizbor. Njegov govor i pre nego što ga je održao ocenjen je u američkim medijima kao oproštajni, a najavljeno je i da će govornici prve večeri odati počast odlazećem predsedniku.

A kako su Kamala Haris i njen kandidat za potpredsednika i guverner Minesote Tim Vols već nominovani, ovogodišnja Demokratska konvencija će se fokusirati na govore istaknutih članova partije i usvajanje platforme stranke. U fokusu tandema Haris-Vols biće planovi za snižavanje inflacije, ublažavanje klimatskih promena i borba protiv nasilja vatrenim oružjem. Nacrt stranačke platforme na 80 strana objavljen je pre nego što se Bajden povukao iz kampanje 21. jula, dok će na konvenciji biti odobrena njena konačna verzija.

Suprug imao aferu

DAG Emhof, muž potpredsednice SAD Kamale Haris, razveo se od prve surpuge Kerstin zbog ljubavne afere sa dadiljom koja je ostala trudna, ali nije zadržala dete, izvestio je nedavno britanski "Dejli mejl". Emhof i Kerstin razveli su se posle 16 godina braka, kada je ona 2009. godine otkrila njegovu vezu. Njihova kćerka Ela je tada imala 10, a sin Kol 15 godina. Kamalu, tada glavnu tužiteljku Kalifornije, upoznao je 2013. godine na sastanku koji je ugovorio jedan od njenih prijatelja. Venčali su se sledeće godine.

Danas, drugog dana konvencije, partijskim kolegama će se obratiti bivši predsednik Barak Obama na temu "Smela vizija za budućnost". Neimenovani izvor za Si-Bi-Es njuz je izjavio da će se i bivša prva dama Mišel Obama pojaviti na bini čikaške arene pre supruga.

Kamali će sutra podršku pružiti još jedan bivši predsednik SAD Bil Klinton, kao i nekadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi. Među govornicima iz partije biće i lider većine u Senatu Čak Šumer i predvodnik manjine u Donjem domu Hakim Džefris.

I Vols će izaći na scenu sutra kako bi zvanično prihvatio potpredsedničku nominaciju, dok će u "prajm tajmu" u četvrtak uveče Harisova govorom spustiti zavesu na ovogodišnju Demokratsku nacionalnu konvenciju.

Organizatori očekuju da će do četvrtka ugostiti više od 5.000 demokratskih delegata, visokih gostiju i stranačkih zvaničnika iz raznih delova SAD. Na konvenciji će, takođe, učestvovati 12.000 volontera, dok će skup pratiti hiljade novinara iz zemlje i sveta. Sve večeri gledaoci će moći da prate i putem društvenih mreža.

Jamajka uz Harisovu

ROĐACI Kamale Haris sa Jamajke, odakle joj je otac, s posebnom pažnjom prate konvenciju u Čikagu. Šerman Haris, rođak kandidatkinje demokrata za Si-En-En prisetio se trenutka kada je zajedno sa gomilom članova porodice i prijatelja gledao Kamalu kako polaže zakletvu kao potpredsednica SAD. "Prostorija je buknula u kricima i suzama", prisetio se on, dodavši da će se sada ponovo okupiti u velikom broju ispred televizora kako bi gledali kako Harisova prihvata predsedničku nominaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti