NA ANDROID TELEFONIMA PRONAĐENA ŠPIJUNSKA APLIKACIJA: Hakeri preko nje mogu čak i upravljati uređajem

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 08. 2024. u 20:33

PAMETNI telefoni sa Android operativnim sistemom, a posebno Piksel modeli, našli su se ovih dana u centru pažnje nakon što je otkriveno da fabrički instaliran softver Showcase, koji je razvila kompanija Gugl, može naneti veliku štetu korisnicima.

НА АНДРОИД ТЕЛЕФОНИМА ПРОНАЂЕНА ШПИЈУНСКА АПЛИКАЦИЈА: Хакери преко ње могу чак и управљати уређајем

Foto Pixabay free images

Inače, ovaj program prvobitno je bio namenjen demonstraciji funkcionala smartfona dok se on nalazi izložen u vitrinama prodavnica.

SHOWCASE ŠPIJUNIRA KORISNIKE I LAKO SE MOŽE HAKOVATI

Nakon što telefoni završe u rukama kupaca, instalirani softver nastavlja da radi u aktivnom režimu, preuzimajući sadržaj sa veb-sajta Amazon Veb Servisa, prenosi Vašington Post, a sve sakupljene informacije o korisnicima skladišti u svojoj bazi podataka. To možda i ne bi bio problem da softver poseduje visok stepen zaštite i da je otporan na zlonamerne napade hakera, koji nakon što "uđu" u aplikaciju, mogu preuzeti kontrolu nad uređajima. Međutim, to je daleko od stvarnosti, mišljenja su eksperti AjVerifaj, koji su postojanje softvera i otkrili.

KORISNICI ZABRINUTI, KOMPANIJE ZABRANjUJU KORIŠĆENjE ANDROID UREĐAJA ZAPOSLENIMA

Zbog postojanja osnovanih sumnji da bi korisnički podaci mogli da "procure" u javnost, mnoge kompanije čiji zaposleni koriste Android uređaje, zabranile su njihovu dalju upotrebu. "Ovo se veoma loše odražava na poverenje koje smo imali u uređaje. Doneli smo odluku da odmah zabranimo korišćenje Android telefona zbog postojanja nebezbednog softvera kome pristup mogu imati i treća lica", naveo je stručnjak za informacionu bezbednost u jednoj korporaciji.

 

GUGL ODGOVORIO NA ZABRINUTOST

Zbog zabrinutosti koja se javila među korporativnim korisnicima i fizičkim licima koja koriste Android telefone, Gugl je saopštio da će učiniti sve da ukloni Showcase aplikaciju sa svojih uređaja. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, potencijalno opasan softver nestaće već sa narednim ažuriranjem, dok će distributeri uređaja biti informisani o promenama, kako bi budućim kupcima mogli da ih predoče.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!