CENA NATO RATA PROTIV RUSIJE: Koliko puta je gas skuplji u EU nego u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 23:22

PROSEČNA veleprodajna cena električne energije u prvoj polovini 2024. u Evropskoj uniji je bila više nego duplo skuplja u odnosu na cenu struje u Americi, ukazao je Havijer Blas, kolumnista Blumberga.

ЦЕНА НАТО РАТА ПРОТИВ РУСИЈЕ: Колико пута је гас скупљи у ЕУ него у САД

Foto Tanjug/AP

On je objavio podatak da je mega-vat čas u SAD koštao 30 dolara, dok ga potrošači u Evropi u proseku plaćaju 70 dolara. Razlika u ceni prirodnog gasa je drastično veća. Prosečna veleprodajna cena prirodnog gasa u prvoj polovini godine je u Americi bila oko 63 dolara za hiljadu kubnih metara, a u EU pet puta veća, čak 285 dolara za hiljadu kubnih metara!

EU u pokušaju da ruske energente zameni američkim, sada plaća visoku cenu zbog NATO rata protiv Rusije, dok je cena energenata u Americi čak pala. Prema podacima iz najnovijeg polugodišnjeg izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), u Sjedinjenim Državama, veleprodajna cena električne energije bila je u proseku u prvoj polovini 2024. godine 30 dolara po mega-vat satu, što je skoro 15 odsto manje u odnosu na isti period 2023. Cene su u prvih šest meseci godine dostigle nivoe poslednji put viđene u prvoj polovini 2019. godine.

Eurostat je krajem prošle godine objavio da su, zahvaljujući sankcijama, SAD uspele da zarade više od 50 milijardi evra od isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) Evropskoj uniji.

SAD su od februara 2022. godine isporučile EU tečni prirodni gas u vrednosti od skoro 66,7 milijardi evra. Napominje se da bi bez uticaja sankcija američke kompanije zaradile 52,2 milijarde evra manje.

Cene gasa u Evropi počele su ponovo da rastu početkom avgusta, baš kada su ukrajinske snage započele prekogranični upad u rusku Kursku oblast.

RUSI NAŠLI DRUGE KUPCE

S druge strane, rusko Ministarstvo finansija je ranije objavilo da su prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa za prvih sedam meseci ove godine porasli za 61,6 odsto, na 6,77 milijardi rubalja, odnosno skoro 72,85 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih 49,42 milijardi dolara.

Proizvodnja gasa u Rusiji će ove godine porasti za šest odsto na 675 milijardi kubnih metara, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tržištu gasa.

Prema podacima agencije, ruska proizvodnja gasa je u prvoj polovini ove godine porasla za sedam odsto međugodišnje.

Glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini ove godine je bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa.

U pomenutom periodu Rusija je povećala isporuke gasa u Kinu preko gasovoda "Snaga Sibira" za 35 odsto međugodišnje, a povećane su i isporuke u Evropu.

Sankcije koje je Brisel uveo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini do sada nisu bile usmerene na snabdevanje gasom iz gasovoda. Mnoge zemlje članice Evropske unije, uključujući Poljsku, Bugarsku, Finsku, Holandiju i Dansku dogovorile su se da zaustave uvoz. Međutim, Austrija, Mađarska, Slovačka i Italija i dalje uvoze ruski gas iz gasovoda.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan