AKCIJA RUSKE POLICIJE: Uhapšen izraelsko-kanadski državljanin tražen u SAD

Novosti online

22. 08. 2024. u 16:19

POLICIJA u Sankt Peterburgu uhapsila je izraelsko-kanadskog vozača trkačkih automobila Džošuu Kartua, kog traže SAD zbog navodne prevare velikih razmera u vezi sa ilegalnom šemom trgovanja akcijama onlajn, saopštile su danas vlasti.

АКЦИЈА РУСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшен израелско-канадски држављанин тражен у САД

Foto: AP

Kartu je, zajedno sa svojom braćom Dejvidom i Džonatanom i još nekoliko drugih, tražen zbog navodnog upravljanja lažnom šemom trgovanja binarnim opcijama između 2013. i 2018. kojom su prevarili investitore za milione dolara, navodi se u saopštenju američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima iz maja 2020.

Sudska služba Sankt Peterburga saopštila je da je Kartu priveden 19. avgusta na aerodromu Pulkovo.

U saopštenju je identifikovan kao državljanin Izraela i Kanade i navodi se da ga "traže Sjedinjene Američke Države", prenosi Rojters.

Portparol kanadskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je upoznat sa hapšenjem Kanađanina u Rusiji i da su kanadski zvaničnici kontaktirali lokalne vlasti da ponude konzularnu pomoć.

Sud je saopštio da bi Kartu mogao biti optužen prema ruskom statutu o prevari, koji predviđa kaznu do 10 godina zatvora.

- Kartu nije zaposlen, nema stalno prebivalište u Sankt Peterburgu, ali ima pasoš stranog državljanina, što mu omogućava da nesmetano pređe granicu Ruske Federacije, čime se sprečava ekstradicija -  saopštio je sud.

Moskva i Vašington nemaju ugovor o ekstradiciji, navodi britanska agencija.

Kartu je odvojeno optužen za prevaru u Kanadi u vezi sa lažnom šemom binarnih opcija usmerenom na Ontarijance, navodi se u saopštenju Komisije za hartije od vrednosti Ontarija iz septembra 2020.

Ovo hapšenje dolazi manje od mesec dana nakon što su Rusija i Zapad, predvođen SAD, izvršili najveću razmenu zarobljenika od Hladnog rata, zamenivši 16 zapadnih zatvorenika u Rusiji i Belorusiji za osam Rusa koji su bili zatvoreni na Zapadu.

BONUS VIDEO:
RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!