ZATVARA DEMOKRATSKU KONVENCIJU ISTORIJSKIM GOVOROM: Haris u petak prihvata nominaciju Demokratske stranke za predsednika

Jovana Švedić

22. 08. 2024. u 20:35

POTPREDSEDNICA Kamala Haris održaće najvažniji govor u svojoj političkoj karijeri u petak kada prihvati nominaciju Demokratske stranke za predsednika mesec dana nakon što je stranka primorala predsednika Džoa Bajdena da napusti trku.

ЗАТВАРА ДЕМОКРАТСКУ КОНВЕНЦИЈУ ИСТОРИЈСКИМ ГОВОРОМ: Харис у петак прихвата номинацију Демократске странке за председника

Tanjug

Kamaline predsedničke ambicije su oduvek bile jasne, ali nisu dolazile do izražaja usled njene nestabilne kampanje 2020. godine i kasnije potpredsedničkim mandatom.

Otkako je dospela na sam vrh liste, pokazala je takmičarski duh u trci protiv republikanca Donalda Trampa.

Njeni snažni govori naišli su na porast entuzijazma birača.

Ukoliko pobedi 5. novembra, Haris postaje prva izabrana crna predsednica poreklom iz Južne Azije.

Tema govora 59- godišnje Haris biće njen život kao ćerke oca sa Jamajke i majke Indijke i izlagaće svoje planove za rešavanje rastućih troškova i unapređenje ličnih sloboda kao što su prava na abortus, rekli su pomoćnici.

Rekli su da će ona takođe snažno osuditi bivšeg predsednika Trampa.

- Postoji čovek koji želi da nas razdoji i ona će čvrsto stati na tome da to naprosto ne možemo da dozvolimo, da je ovo Amerika i da svi možemo da se uzdignemo zajedno - rekao je Sedrik Ričmond, kopredsednik kampanje i dugogodišnji savetnik Harisa za Rojters.

Delegati konvencije dobili su predpremijerni uvid u ponedeljak, prve večeri konvencije, kada je Haris neočekivano izašla na binu uz melodiju Bijonsine pesme "Fridom".

- Ovog novembra ćemo se okupiti i u jedan glas kao jedan narod reći: idemo napred - rekla je ona. 

Već dugo se spekuliše da bi američka diva Bijonse mogla da nastupa na konvenciji, međutim kampanja Haris odbija da komentariše.

Haris je prikupila rekordnih 500 miliona američkih dolara za mesec dana i preuzela vođstvo protiv Trampa  u mnogim istraživanjima javnom mnjenja u državama od najvećeg značaja.

U celoj zemlji, ona vodi Trampa sa 46,6 odsto prema 43,8 odsto, prema kompilaciji anketa.

Haris još uvek nije jasno izložila svoju viziju za zemlju, a republikanci kažu da su demokrati većinu svog vremena proveli napadajući Trampa, a ne objašnjavajući kako bi upravljali.

- U mnogim aspektima, ova trka još uvek nije ni počela, ali kada počne, nadam se, govoreći ne kao republikanac već kao Amerikanac, da će biti reč o takmičenju različitih političkih vizija - rekao je Vivek Ramasvami, bivši republikanski predsednički kandidat, na konferenciji za novinare.

Saradnici kažu da će Haris razgovarati o svojim planovima da smanji poreze za većinu Amerikanaca, poveća ponudu stambenih objekata i zabrani „podizanje cena“ od strane prodavaca.

Njena kampanja je takođe predložila povećanje stope poreza na dobit korporacija sa 21 odsto na 28 odsto.

Govor će imati i elemente spoljne politike, zajedno sa pričama o ženama pogođenim zabranama abortusa i drugim ograničenjima reproduktivnih prava, rekli su pomoćnici i savetnici.

Time će biti obuhvaćena i podrška tradicionalnim saveznicima kao što su sindikati, kao i uključivanje republikanskih glasova kako bi se ubedili konzervativni glasači da napuste Trampa.

Bivši američki predstavnik Adam Kinzinger, jedan od 10 republikanaca iz Predstavničkog doma koji su glasali za impičment tadašnjem predsedniku Trampu, jedan je od nekoliko republikanaca koji će takođe govoriti.

Tramp je proveo nedelju kampanjom u nekoliko bitnih država od kojih zavise izbori.

U četvrtak popodne će posetiti granicu SAD i Meksika u Arizon , gde će verovatno optužiti Haris i njenog partnera na izborima, Tima Valca, da ne čine dovoljno da spreče nelegalnu imigraciju.

- Ukoliko njih dvoje preuzmu vlast, ova zemlja je završena - rekao je Tramp u četvrtak ujutru na Foks njuzu.

(Rojters/RNZ)

BONUS VIDEO:

SMS DAN - Dan koji može da promeni sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!