"OVO JE REAGOVANJE NA NIVOU DETETA I VRTIĆA": Mađarska oštro kritikovala reakciju Brisela, nisu štedeli reči

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 08. 2024. u 16:14

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kritikovao je „dečju“ reakciju EU na mirovnu inicijativu mađarskog premijera o Ukrajini, navodeći da je šef evropske spoljne politike Žozep Borelj „briselski Bajden“.

ОВО ЈЕ РЕАГОВАЊЕ НА НИВОУ ДЕТЕТА И ВРТИЋА: Мађарска оштро критиковала реакцију Брисела, нису штедели речи

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Prema rečima Sijarta, Brisel je oštro kritikovao mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovih poseta Moskvi i Kini, mada, kada je u Peking otputovala Đorđa Meloni, premijer Italije, kritika „nije bilo jer je ona postupila ispravno“.

- Ovo je reagovanje na nivou deteta i vrtića – isturili su evropskog Bajdena, Žozepa Borelja, koji veruje da ćemo se uvrediti ako se Savet ministara sastane negde u Briselu a ne u Budimpešti. Svejedno nam je -  rekao je Sijarto u govoru na političkom festivalu „Tranzit“.

Kako je rekao, 13 država, među njima i tri najveće članice Unije, izjasnile su se za to da se ministarski sastanak održi u Budimpešti kao što je planirano, pet je reklo da u tom slučaju neće doći, osam je poručilo da im je svejedno, a stav Mađarske Borelj nije uzeo u obzir.

Podsetimo, šef evropske diplomatije je nedavno izjavio da će se naredni neformalni ministarski sastanak krajem avgusta održati u Briselu a ne u glavnom gradu Mađarske zbog stava te zemlje o Ukrajini.

Pošto se većina izjasnila drugačije, ti matematički pokazatelji su okončali stvar, konstatovao je on.

Za Sijarta to je pokazatelj frustracija EU koja sama nije bila u stanju da pokrene mirovnu misiju poput Orbanove.

Orban je u julu posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu. Poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog tog putovanja .

Nakon posete, Orban je uputio je liderima članica Unije predloge o načinima rešavanja ukrajinskog sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije.

- Ukoliko Evropa želi mir i želi da ima odlučujući glas u rešavanju vojnog sukoba i prestanku krvoprolića, treba odmah da razradi i realizuje promenu svog političkog kursa - istakao je Orbanov politički savetnik.

Plan sadrži realnu procenu situacije, realne ciljeve i odgovarajući raspored delovanja. Na tome se zasniva naš pristup, zaključio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje