SIJARTO PORUČIO: Mađarska mora da bude spremna na napade na suverenu spoljnu politiku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 17:59

ŠEF mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta mora da se pripremi na ozbiljne napade na suverenu spoljnu politiku i u narednoj godini, a da će "liberali da napadnu političku, fizičku, ekonomsku i energetsku bezbednost te zemlje".

СИЈАРТО ПОРУЧИО: Мађарска мора да буде спремна на нападе на суверену спољну политику

FOTO: AP/Tanjug

On je na festivalu Tranzit u Tihanju istakao da očuvanje suvereniteta Mađarske nije pitanje političke ideologije, već "života i smrti", prenosi portal hvg.

Sijarto se osvrnuo na ugroženu bezbednost, kako navodi, pro-mirovnih kandidata, uključujući nedavne atentate na slovačkog premijera Roberta Fica i bivšeg predsednika SAD Donalda Tramoa.

-Fizičko uništavanje i ubistvo su, nažalost, postali deo alata koji se koristi protiv onih koji nisu voljni da se asimiliraju u liberalni mejnstrim, rekao je on.

Sijarto je kritikovao napade na odluke vlade da dozvoli ruskim i beloruskim državljanima ulazak u Mađarsku gotovo bez kontrole i istakao da Zapad "pokušava da gurne" Budimpeštu u rat u Ukrajini.

-Mađarska je postala poslednja prepreka neobuzdanom, nekontrolisanom divljanju ratne psihoze u Evropi, rekao je on.

Dodao je da vlada ne popušta pritiscima i da i dalje ne želi da učestvuje u isporuci naoružanja i obuci ukrajinskih vojnika.

Sijarto je komentarisao odluke Brisela da ne preuzme akcije protiv Kijeva zbog blokiranja tranzicije nafte ruskog Lukoila kroz Ukrajinu, uprkos zahtevima Mađarske i Slovačke, ističući važnost energetske bezbednosti.

-Jednostavno ne mogu da zamislim da Brisel, da je hteo, ne bi mogao da preduzme akciju protiv Ukrajinaca po ovom pitanju, tako da činjenica da Evropska komisija ovde ne reaguje i da je odbila naš zahtev dokazuje da je ukrajinska vlada dobila instrukcije Brisela da preduzme takav korak, zaključio je Sijarto.

 

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje