PETER SIJARTO OPTUŽIO POLJSKU: Za tajnu trgovinu sa Rusijom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 21:06

MINISTARSTAR spoljnih poslova Mađarske Petar Sijarto danas je optužio Poljsku za tajnu trgovinu sa Rusijom, napomenuvši da je prošle godine trgovina Varšave sa Moskvom iznosila šest milijardi evra, uključujući kupovine velikih količina ruskih đubriva i prodaju farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.

ПЕТЕР СИЈАРТО ОПТУЖИО ПОЉСКУ: За тајну трговину са Русијом

FOTO: AP/Tanjug

-Naša braća Poljaci tiho rade istu stvar, tako da ne bi trebalo da nas kritikuju što smo otvoreni i iskreni po ovom pitanju, rekao je Sijarto na festivalu Tranzit.

Mađarski ministar je kritikovao reakciju Evropske unije na eksploziju gasovoda Severni tok, nazvavši je činom "državnog terorizma" ukoliko je država zaista umešana.

On je napomenuo da svaki odgovor treba da bude proporcionalan težini takvog napada.

Odnosni između Poljske i Mađarske, nekada bliskih saveznika, pogoršali su se zbog odluke Budimpešte da održava bliske ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom, navodi Evropska pravda.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto takođe je danas izjavio da Budimpešta mora da se pripremi na ozbiljne napade na suverenu spoljnu politiku i u narednoj godini, a da će "liberali da napadnu političku, fizičku, ekonomsku i energetsku bezbednost te zemlje".

On je na festivalu Tranzit u Tihanju istakao da očuvanje suvereniteta Mađarske nije pitanje političke ideologije, već "života i smrti", prenosi portal hvg.

Sijarto se osvrnuo na ugroženu bezbednost, kako navodi, pro-mirovnih kandidata, uključujući nedavne atentate na slovačkog premijera Roberta Fica i bivšeg predsednika SAD Donalda Tramoa.

-Fizičko uništavanje i ubistvo su, nažalost, postali deo alata koji se koristi protiv onih koji nisu voljni da se asimiliraju u liberalni mejnstrim, rekao je on.

Sijarto je kritikovao napade na odluke vlade da dozvoli ruskim i beloruskim državljanima ulazak u Mađarsku gotovo bez kontrole i istakao da Zapad "pokušava da gurne" Budimpeštu u rat u Ukrajini.

-Mađarska je postala poslednja prepreka neobuzdanom, nekontrolisanom divljanju ratne psihoze u Evropi, rekao je on.

Dodao je da vlada ne popušta pritiscima i da i dalje ne želi da učestvuje u isporuci naoružanja i obuci ukrajinskih vojnika.

Sijarto je komentarisao odluke Brisela da ne preuzme akcije protiv Kijeva zbog blokiranja tranzicije nafte ruskog Lukoila kroz Ukrajinu, uprkos zahtevima Mađarske i Slovačke, ističući važnost energetske bezbednosti.

-Jednostavno ne mogu da zamislim da Brisel, da je hteo, ne bi mogao da preduzme akciju protiv Ukrajinaca po ovom pitanju, tako da činjenica da Evropska komisija ovde ne reaguje i da je odbila naš zahtev dokazuje da je ukrajinska vlada dobila instrukcije Brisela da preduzme takav korak, zaključio je Sijarto.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)